Ik heb een droom

Theatermaakster Sien Vanmaele: Mijn dromen lossen dingen op in de realiteit

Theatermaakster Sien Vanmaele. (27) Beeld Jorgen Caris

‘Ik had als kind vaak nachtmerries. Als ik dan wakker werd, deed ik het licht aan en sliep verder. 

Dat doe ik nog steeds. Dat geeft mij een bepaalde rust om door te slapen, omdat ik alles kan zien. Die nachtmerries heb ik nog altijd, vooral in emotionele periodes of als ik een enge film heb gezien. Na ‘The Ring’ heb ik als puber een maand met licht aan geslapen.

Er zijn twee soorten nachtmerries: de droom waarin ik stik en mijn hoogtevreesdroom. In die laatste moet ik een trap opklimmen en durf ik er niet meer af. Ik moet springen om naar beneden te komen. Ik voel mezelf een moment zweven in het luchtledige en dan word ik wakker. Ik weet vaak in mijn droom al: dit is even vervelend, je moet nu iets doen en dan word je wakker. Alsof ik besef: dit is niet echt. Voor mijn gevoel lossen die dromen dingen op in de realiteit. Ik heb het al voorgedroomd als het ware, dus durf ik het ook in de werkelijkheid.

Ik heb een videoperformance gemaakt over de dagdromen uit mijn kindertijd, ‘Nein, nein, ok fine’. Vanaf mijn zesde wilde ik actrice worden. Het is nog even veranderd naar zangeres en danseres, tot ik erachter kwam dat ik niet kon zingen en niet kon dansen. Ik speelde heel veel met barbies. Mijn vader zei mij ooit: jij was zo’n braaf kind, we konden jou uren alleen laten met die poppen. Ik maakte eigenlijk toen al toneelstukken. Wat ik ook heel duidelijk zag: ik heb een huis, een man en kinderen. Ik had vroeger nooit gedacht dat mijn liefdesleven zo turbulent zou zijn, haha.

Ik heb drie voorstellingen gemaakt waarin eten een grote rol speelt. De verbindende factor van eten en koken is heel groot. Mensen komen samen, zonder dat verschillen hoeven weg te vallen. Het eten lost niet alles op, maar zorgt wel voor een band. De nieuwste heet ‘Witlof From Syria’. Ik heb Syriërs gevraagd om samen te koken. Wat aten jullie thuis? Hoe kookten jullie? Hoe zag de keuken eruit?

Het was niet makkelijk om van hun verhalen een voorstelling te smeden, wie ben ik om hun geschiedenis te vertellen? Dus beschrijf ik hoe het proces is verlopen. Ik ben er misschien naïef en idealistisch aan begonnen; sommige ontmoetingen waren heel ongemakkelijk, vermoeiend en heftig.

Ik schuw het schurende niet, maar met sommige religieuze gezinnen had ik echt problemen. Of hun tv stond heel de tijd aan, waardoor ik oorlogsbeelden zag; dat moest ik ’s nachts verwerken in een droom waarin ik moest vluchten voor de bommen. Zo voelde ik enigszins welke angst zij gehad moeten hebben voor ze hier kwamen. Ik ben zo gevoelig dat ik alles meeneem in mijn dromen.

Mijn toekomstdromen zijn hetzelfde als toen ik kind was: actrice zijn en blijven. Een man en kinderen. Misschien dat Ken van Barbie niet mijn ideale man is.”

Sien Vanmaele (27) is theatermaakster. ‘Food performance’ ‘Witlof From Syria’: te zien in Groningen (Jonge Harten), Maastricht (AINSI) en Amsterdam (Over het IJ Festival). sienvanmaele.be

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden