Theaterbedrijven Verlinde en Van den Ende fuseren

(TROUW)

De ondernemingen van Joop van den Ende en Albert Verlinde gaan volgend jaar op in één groot musicalbedrijf. Dat maakten de twee amusementsproducenten gisteren bekend. Door samen verder te gaan hopen Verlinde en Van den Ende meer invloed te kunnen uitoefenen op de Nederlandse musicalmarkt.

Het theaterbedrijf van Van den Ende neemt alle aandelen over van Albert Verlinde Entertainment. Verlinde wordt vanaf 1 maart algemeen directeur en gezicht van de Nederlandse tak van het bedrijf, dat na de fusie de naam Stage Entertainment Nederland krijgt. Van den Ende, die binnenkort 73 jaar wordt, trekt per 1 januari zijn handen af van zijn Nederlandse theaterproducties. Hij blijft wel het internationale bedrijf Stage Entertainment International leiden, met 21 theaters in Europa en kantoren in acht verschillende landen.

De twee theatermakers zijn al de belangrijkste spelers in de Nederlandse musicalwereld. Van den Ende is zelfs marktleider. In zijn eigen AFAS Circustheater in Scheveningen en het Utrechtse Beatrixtheater zijn bekende musicals als 'Billy Elliot', 'Moeder, ik wil bij de revue' en 'War Horse' te zien.

Verlinde boekt succes met reizende theaterproducties, waaronder 'Dreamgirls', 'Hairspray' en 'Ramses'. Die expertise in tournees van musicalshows ziet het nieuwe Stage Entertainment als een versterking van het bedrijf.

De twee theaterproducenten werkten al eerder samen. Zo kocht Van den Ende de internationale rechten voor de popmusical 'Doe Maar' van Verlinde, om die in Duitsland onder de naam 'Ich will Spass!' uit te brengen.

Van den Ende gaat vanwege zijn gezondheid minder werken. "Ik werk vanaf mijn veertiende, en ik zou het liefste iedere dag doorgaan", vertelde hij bij de aankondiging van de fusieplannen. "Maar ik heb een zware hernia, ik heb heel veel pillen in mijn lijf. Dus in het belang van mijn bedrijf moet ik een stap terugdoen. En dat wil ik doen op een verstandige manier."

Verlinde blijft ook na 1 maart 'RTL Boulevard' presenteren. "Ik heb het produceren en het presenteren de afgelopen jaren altijd kunnen combineren."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden