'Theater-Oscars' voor Pierre Bokma en Halina Reijn

Acteurs ontvangen belangrijkste prijs Nederlands theater

Voor de tweede keer in zijn carrière ontving acteur Pierre Bokma gisteravond de Louis d'Or, de belangrijkste theaterprijs van Nederland. Bokma kreeg de onderscheiding voor zijn rol in 'De verleiders, de casanova's van de vastgoedfraude'. De jury, samengesteld door de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties, roemt de acteur in de voorstelling over de geruchtmakende fraudezaak rond het Bouwfonds om zijn 'exceptionele vakmanschap' dat in alle handelingen van zijn personage voelbaar is, van 'de kleinste gebaren tot de extreemste uitvallen'.

Ook Trouw vond Bokma in de theaterproductie 'adembenemend'. Zo'n man die je 'schmierend, flemend en briesend in de macht krijgt', oordeelde de recensent. 'De verleiders, de casanova's van de vastgoedfraude' ging er gisteren eveneens vandoor met de publieksprijs. Daarvoor kon het theaterpubliek het hele seizoen op hun favoriete voorstelling stemmen.

De vrouwelijke variant van de 'Oscars onder de theaterprijzen', de Theo d'Or, is voor Halina Reijn, die op de foto wordt gefeliciteerd door collega Karina Smulders. Als Nora in het gelijknamige theaterstuk speelde Reijn volgens de jury één van haar beste rollen tot nu toe. Ze bouwde haar personage 'minutieus op', 'heftig, wanhopig, sterk en net weer een tikje anders dan dat je haar kent', aldus het juryrapport. Ook Trouw oordeelde dat Reijn zich met een 'tomeloze energie en veelkantig acteertalent' met Nora's wispelturige gedrag wist te meten.

De Louis d'Or en Theo d'Or, vernoemt naar de acteur Louis Bouwmeester en actrice Theo Mann-Bouwmeester, worden sinds 1955 jaarlijks uitgereikt tijdens het Gala van het Nederlands Theater. Bokma ontving de prijs in 1994 al voor zijn rol als Richard III in het gelijknamige toneelstuk van Shakespeare door Toneelgroep Amsterdam. Voor Halina Reijn is het de eerste keer dat ze met de prijs is onderscheiden.

De andere awards, waaronder die voor beste vrouwelijke en mannelijke bijrol, gingen dit jaar naar Astrid van Eck voor haar rol als wijkverpleegster Donna in 'Honingjagers' en naar Stefan de Walle voor zijn rol als leraar Smutek in 'Speeldrift'. Schweigman& kreeg met de voorstelling 'Spiegel' de mimeprijs. In die productie werd de kijker volgens de jury met een levensgrote kijkdoos op het toneel een mysterieuze wereld ingetrokken, waarin spel, scenografie, belichting en geluid 'ijzersterk samensmelten'.

De prijs voor 'meest indrukwekkende productie' van het jeugdtheater is voor 'Mehmet de veroveraar' van de Toneelmakerij. Een waagstuk, vond de jury, waarin belangrijke religieuze en culturele tegenstellingen uit de geschiedenis 'indrukwekkend' en 'magistraal' verbeeld worden.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden