Theater Instituut vat de wereld bij de horens

Van onze kunstredactie

Het theaterinstituut annex theatermuseum aan de Amsterdamse Herengracht presenteerde gisteren zijn eerste gemeenschappelijke aanvalsplan. Klaic en zijn mensen willen vanaf heden alle theatrale verschijnselen van het leven met elkaar verbinden: van ooit & nooit via toen tot morgen. Dat gebeurt onder de codenaam 'Het theater van de toekomst' en omvat de drie zogenoemde speerpunten Tentoonstellingen binnens- en buitenshuis, Forumbijeenkomsten in binnen- en buitenland en Wetenschappelijk onderzoek.

In de vijf expositiezalen van het theaterinstituut wordt vanaf vandaag getoond hoe vijf hedendaagse ontwerpers 'het theater van de toekomst' zien. Historische, huidige en komende gegevens worden 'op floppymanier' ingeblikt, waarover iedereen ter wereld moet kunnen beschikken. Samen met de Vlaamse geestverwanten presenteert het Theaterinstituut zich dit jaar op de Frankfurter Buchmesse, bij de viering van het 1000-jarige Potsdam, en met het Onafhankelijk Toneel, Truus Bronkhorst en het Stuffed Puppet Theater in vier Amerikaanse steden.

Vanuit 'de achttiende eeuwse Slingelandtzaal' van het Theatermuseum ontwikkelt theaterdier Ritsaert ten Cate in opdracht van het ministerie van onderwijs en wetenschappen de tweede fasestudie aan de theateropleidingen.

Komend weekeinde al barsten de eerste forumbijeenkomsten voor professionele binnen- en buitenlanders los. De centrale vragen luiden dan, maar ook nog later: Welke factoren bepalen of bedreigen deze toekomst? Wat kan de rol zijn van theater in onderwijs of politiek? Welke kant gaat het op met de toenemende specialisatie in de theaterwereld en hoe zal de toekomst van het theater gerelateerd zijn aan andere kunstvormen?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden