The sixteen e.a. Internationale Koorbiënnale

Klassiek

***

Sopranen, alten, tenoren en bassen gezocht - om de 'Missa Salisburgensis' van Biber uit te voeren, is nogal wat mankracht nodig. De Internationale Koorbiënnale vloog er het wereldvermaarde ensemble The sixteen voor in, en combineerde de Engelse groep met de zangers van het eigen festivalkoor.

Roffelende pauken en majestueus schallend koper: als er iets te vieren is, laat je dat horen. Naast 53 stemmen zette de barokcomponist Biber ze in toen hij met zijn mis het 1100-jarig bestaan van het bisdom Salzburg luister bijzette. In Haarlem jubelde het instrumentarium door de St.-Bavokerk tijdens de prestigieuze opening van de achtste Koorbiënnale.

De architectuur van een beetje kerk nodigt uit tot creativiteit, de ruimte doet net zo hard mee in de uitvoering als de musici zelf. En dat kan lastig zijn, want wat is de truc bij de galm van een godshuis? Harry Christophers, dirigent van The sixteen, zocht naar de sleutel.

In navolging van Bibers ideeën waren plukjes spelers uit Concerto d'Amsterdam verdeeld rondom en in de kruising en stonden de zangers voor het koorhek. Christophers bevond zich op een strategisch punt, keerde zich om en om, keek links en rechts en had de taak om zijn collega's naar hemelse hoogte te tillen.

De zangers hadden moois in petto, het geluid van de cornetto's klonk fris nasaal en dat van de blokfluiten parmantig. Maar een en ander strak op de rails houden, bleek een tweede. Stemmen dwaalden, inzetten huppelden achter elkaar aan en we moesten de oren extra spitsen om de strijkers waar te nemen. Biber leek goeddeels te bestaan uit klank- en kleurfragmenten die zich nauwelijks lieten kneden tot een groot, almachtig geheel.

Bruckner verging het anders, met een dramatische toon in 'Locus iste' onder leiding van Béni Csillag, en ook het Largo uit het Concert voor twee violen van Bach vond met gemak zijn weg tussen de kerkelijke gewelven.

Uitzending: 29 juni om 20.00 uur via Radio 4. De koorbiënnale duurt t/m 5 juli, op diverse locaties in Haarlem, en in Amsterdam. Info: koorbiennale.nl

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden