The Passion was profaan maar moedig

ANALYSE | EMIEL HAKKENES

Zoals hij daar donderdagavond stond in de hoogte leek het wel alsof hij al was begonnen aan zijn hemelvaart. Vanaf de toren van de Sint-Janskerk in Gouda zong Jezus (gespeeld door zanger Syb van der Ploeg) de menigte op het plein beneden hem toe. 'Geef mij nu je angst, ik geef je er hoop voor terug. Geef mij nu de nacht, ik geef je de morgen terug'.

Het lied, geschreven door volkszanger André Hazes, stond ooit op nummer 1 in de Nederlandse hitparade. Nu klonken Hazes' woorden uit de mond van de Heiland, zojuist gestorven voor de zonden der wereld.

Eerder die avond kwamen een paar apostelen op de fiets Gouda binnenrijden, kocht Judas een Mars bij een snackwagen en zong Maria een lied van Paul de Leeuw. Ongeveer twintigduizend toeschouwers zagen het, nog eens een miljoen Nederlanders keken naar de televisie-uitzending.

Gedurende de uitzending druppelden de commentaren al binnen via sociale media als twitter. 'Profanisering!', klonk het. Apostelen op de fiets - wat zou er volgen? 'Bij de Blokker valt Jezus voor de derde maal. Bij de Hema staat Simon van Cyrene?' En zo'n groot podium op een marktplein - hadden de kerken en christelijke omroepen soms het 'Muziekfeest op het plein' van de Tros overgenomen?

De kritiek, zo laat het zich aanzien, komt vooral van liefhebbers van hoogliturgische kerkmuziek. Nu hoeven het repertoire ('tandeloos') en de artistieke kwaliteit ('Nederlanders kunnen écht niet acteren') van The Passion niet bij ieders smaak of verwachtingen aan te sluiten, maar de vraag is of in deze kritiek de juiste criteria worden gehanteerd.

Eerder dit jaar ging onderzoeksbureau Motivaction in opdracht van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) na bij welke doelgroepen de kerk aansluiting vindt en bij welke niet. Jaarlijks verliest de PKN enkele tienduizenden leden.

Volgens Motivaction heeft de PKN de aansluiting geheel verloren bij de 'moderne burgerij'. "Dat zijn de mensen die je iedere zaterdag kunt zien in het RTL-programma 'Eigen huis en tuin'", zei een van de onderzoekers. "Ze zijn niet betrokken bij de kerk, maar missen soms toch de rol van geloof bij levensvragen."

Grofweg dezelfde mensen voelen zich thuis bij het 'Tros Muziekfeest op het plein'. Wil de kerk aansluiting vinden bij deze mensen, dan zal ze zich moeten verplaatsen in hun taal en belevingswereld. Bach bereikt hen niet, zanger Syb wel. Geen aria's, wel André Hazes.

Je kunt je neus voor The Passion ophalen. Je kunt het ook zien als een moedige poging om de kern van christendom over te brengen.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden