reportage

The Passion staat stil bij Brussel

Ellen ten Damme tijdens de zesde editie van The Passion. Beeld anp
Ellen ten Damme tijdens de zesde editie van The Passion.Beeld anp

Een politieboot patrouilleert over het kanaal dat naar het hoofdpodium van The Passion op het  Amersfoortse Eemplein leidt. Speciaal voor het Bijbelse tv-spektakel werden pontons in de Eem gelegd. De cast repeteert een laatste keer voordat de grote liveshow begint.

Paul Ruiter

Vanwege de aanslagen in Brussel eerder deze week besloten de gemeente en politie de beveiliging rondom The Passion op te schroeven. Meer politie en meer controle onder bezoekers vallen daardoor op rondom het Eemplein vanavond. Bij alle toegangen wordt het toestromende publiek grondig gecontroleerd. Elke jas en tas gaan open, ongeacht leeftijd of uiterlijk. Niemand loopt in één keer door, slechts een enkeling lijkt daar moeite mee te hebben.

Zussen Miranda (32) en Ilonka van Haaren (32) uit Leusden zitten op een bankje een klein stukje voorbij de ingang wat te eten met hun vriendin Rianne Nijholt (29) uit Meppel. Het is de eerste keer dat de drie The Passion bezoeken. Ze kijken het evenement altijd op TV, maar wilden het graag een keer 'echt ervaren'. "We hebben niets met geloof, maar we kennen het verhaal", zegt Miranda van Haaren. "Die liedjes van nu maken dat verhaal dat eeuwen geleden gebeurd is eigentijds. Die combinatie werkt erg goed, ook voor niet-christelijke mensen als wij."

De drie vriendinnen twijfelden 'geen seconde' om hun bezoek af te blazen na de gebeurtenissen in Brussel. "Ik ben misschien naïef", zegt Miranda van Haaren, "maar zoiets kan toch overal gebeuren? Juist door hier te zijn laten we zien dat het wel kan om samen te komen." Zus Ilonka vult aan: "Als je je laat leiden door angst, dan kun je nergens meer heen. Ik denk dat iedereen die hier is er zo over denkt."

'Echt een beleving'
Een eindje verderop wordt op het hoofdpodium de laatste scène van The Passion gerepeteerd. De stem van verteller Lenette van Dongen galmt over het plein, die vertelt over hoe Jezus Christus (vertolkt door Martijn Fischer) sterft aan het kruis. Vlakbij het podium staat Marian Bruggeman (51) uit Heino met haar vriendinnenclub aan het hek waar straks de kruisprocessie zal passeren. Het verhaal van The Passion 'boeit' ontzettend, stelt Bruggeman, maar in deze vorm is het "echt een beleving". "Met die liedjes van nu, in een eigentijds jasje. Dat heeft erg veel aantrekkingskracht voor heel veel mensen. We delen hier echt het geloof."

De vriendinnenploeg was resoluut na de aanslagen in België; het bezoek aan The Passion ging gewoon door. "We hebben wel al het nieuws over de maatregelen bijgehouden", zegt Ineke Wijts (58) uit Amersfoort. "Maar we zeiden al vrij gauw: gewoon doen." De extra beveiliging en controle vinden de vriendinnen dan ook geen enkel probleem. "Veiliger dan hier kun je nu niet zijn."

Aandacht voor Brussel

Niet alleen de veiligheidsmaatregelen rondom The Passion zijn opgeschroefd, bij de voorstelling werd ook aandacht besteed aan de aanslagen in Brussel. "België is getroffen door afschuwelijk geweld, in gedachten zijn we bij onze zuiderburen. Ons hart gaat uit naar alle mensen in de wereld die te maken hebben met terreur", zei cabaretière Lenette van Dongen. Voor The Passion begon werd een minuut stilte gehouden.

The Passion is vanaf 20.35 uur live te zien op NPO 1.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden