OpiniePasen

‘The Passion’ biedt troost en geeft hoop

null Beeld
Beeld

‘The Passion’ is geen relikitsch. Het is een ritueel geworden dat hoort bij het paasgevoel van Nederland, aldus Leo Fijen. Tot eind 2019 was hij hoofd levensbeschouwing KRO-NCRV.

‘Geef mij je angst, ik geef je de hoop terug. Geef mij de nacht, ik geef je de morgen terug’. Als ik deze woorden hoor, ben ik terug in de tijd, tien jaar geleden, het marktplein van Gouda. Het was zomer in april, rond de klok van tien uur in de avond.

Er stonden ruim achtduizend mensen in het historische centrum. En er keken een miljoen mensen naar Nederland 3. Ze zagen en hoorden het lijdensverhaal van Christus, verteld door Erik Dijkstra en vertolkt door bekende artiesten met eigentijdse popsongs. Ze waren er getuige van dat Syb van der Ploeg van de seculiere hit van André Hazes en Guus Meeuwis een paaslied maakte.

Een bezinningsmoment dat Nederland verbindt was geboren, een tv-hit van ongekende proporties was een feit. Want na Gouda volgden onder meer Rotterdam, Den Haag, Amsterdam en Dordrecht. Op het hoogtepunt keken er bijna 4 miljoen mensen. En dat was ook het moment dat de kritiek niet van de lucht was. Relikitsch van de bovenste plank, vertolkt door artiesten die nergens in geloofden, zo was het verwijt. Een mediaspektakel dat geen blijvende impact zou hebben, zo hoorde je ook.

Rituelen

Ik behoor met producent Jacco Doornbos en EO-voortrekker Arjan Lock tot de grondleggers van ‘The Passion’ in Nederland en ben er al die jaren bij betrokken. En ik zie iets anders: dat overal in het land regionale edities van The Passion opgevoerd worden, dat jongeren massaal kijken naar de tv-versie en dat Pasen voor veel mensen weer een religieuze dimensie heeft gekregen. The Passion is een ritueel geworden en hoort bij het paasgevoel van Nederland, zeker dit jaar nu dit evenement, net als wij allemaal, binnen moet blijven en ons in een compilatie van hoogtepunten voorhoudt: geef mij je angst!

Rituelen scheppen een thuis en komen tegemoet aan het grootste verlangen in onze tijd. Reeds voor de coronacrisis vertelde de bekende Duitse monnik Anselm Grün dat mensen in deze tijd hunkeren naar thuiskomen, want ze horen nergens meer bij. Dat verlangen is juist in een periode van sociaal isolement alleen maar groter geworden. Als je in huis moet blijven, is de enige vraag: wie ben je en waar leef je van? Meer dan ooit is er het diepe verlangen te delen in iets dat groter is dan jezelf.

Stilstaan

Rituelen raken de wortels van ons leven: de geloofsoverdracht door onze ouders en grootouders. Die hebben met die rituelen in andere tijden van crisis houvast gevonden. Als wij met The Passion stilstaan bij het lijdensverhaal van Christus, ervaren wij ten diepste: we zijn niet alleen in deze crisis.

We gaan op in een gemeenschap die met dit lijdensverhaal moeilijke tijden heeft doorstaan. Dat neemt de pijn en het verdriet van velen op dit moment niet weg, maar geeft hoop en vertrouwen dat er ook leven is door deze crisis heen. Want met Christus die lijdt en toch weer tot leven komt delen we in een grotere werkelijkheid dan het hier en nu.

Dan komen we nog steeds onze huizen niet uit, maar komen we wel thuis, bij onszelf, bij al die anderen die ons dragen en vanuit het verleden naar ons omzien maar ook bij Christus. ‘Geef mij je angst, ik geef je er de hoop voor terug’. The Passion laat Nederland thuiskomen in een periode van sociaal isolement. Dat is een troostende gedachte in deze moeilijke tijden. En dat geeft misschien hoop op de weg naar Pasen.

Lees ook:

Jezus staat erop te worden getutoyeerd

De ontvangst was in restaurant Merz in Dordrecht. De EO en KRO-NCRV hadden de lunch al klaargezet. Terwijl het journaille binnendruppelde, werd Jezus geschminkt in een hoekje van de bar.

Edwin Jonker speelt Jezus: Ik zoek zijn menselijke kanten

Gelovig is hij niet. Toch inspireert het lijdensverhaal Edwin Jonker. De acteur, bekend van de musical ‘The Lion King’ en tv-serie ‘Klem’, vertolkt op 18 april Jezus in de negende editie van ‘The Passion’ in Dordrecht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden