The Guardian krijgt materiaal niet terug

Britse rechter: Politie mag onderzoek doen voor nationale veiligheid

SYBILLA CLAUS

De Britse autoriteiten mogen de documenten van David Miranda, de partner van journalist Glenn Greenwald van The Guardian, blijven onderzoeken, maar alleen met als doel de nationale veiligheid te beschermen. Ze mogen niet in strafrechtelijk onderzoek worden gebruikt.

Dat heeft de Britse hoge raad gisteren beslist. Dagblad The Guardian had via een kort geding materiaal teruggevraagd dat de Britse politie eerder deze week op vliegveld Heathrow in beslag nam van David Miranda, op grond van anti-terrorismewetten. Hij raakte bij een negen uur lange ondervraging tienduizenden documenten op laptops, usb-sticks en dergelijke kwijt. Guardian-verslaggever Glenn Greenwald schrijft over de Amerikaanse geheime dienst NSA, gebaseerd op gelekt materiaal van klokkeluider Edward Snowden.

The Guardian trachtte via het kort geding zijn bronnen te beschermen. Op de redactie zijn ook computers in beslag genomen en vernietigd. De Britse minister van binnenlandse zaken May verdedigt de politie. Zij mag optreden "als zij gelooft dat gevoelig materiaal terroristen kan helpen".

In de VS moest de NSA meer geheimen prijsgeven over zijn werkwijze na een rechterlijke uitspraak in Washington DC. De zaak was in 2012 aangespannen door de Electronic Frontier Foundation (EFF). Officieel mag de NSA de eigen burgers niet bespioneren zonder gerechtelijk bevel. Snowden bracht naar buiten dat dit op grote schaal gebeurt. De regering ontkende dat, en zij krijgt nu weer een gevoelige tik op de vingers: het was wel degelijk bekend.

EFF bereikte dat een vonnis van de geheime rechtbank die toezicht houdt op beveiligingsdiensten moest worden vrijgegeven. Het vonnis dateert uit 2011 en bevestigt dat allang bekend was hoeveel data de NSA onderschept, hoewel dat illegaal is. Jaarlijks zou de NSA 56.000 emails en andere communicatie van burgers onrechtmatig hebben bewaard.

Rechter James Bates van de geheime rechtbank droeg in zijn vonnis van 2011 de NSA al op zich te beperken bij de gegevensverzameling. Bovendien gaf hij in zijn 85 pagina's lange vonnis overheidsadvocaten ervan langs omdat ze de omvang van de operatie herhaadelijk verkeerd hebben voorgesteld. Daarnaast stoorde het Bates dat de NSA al internetdata verzamelde jaren voordat dat in 2008 een wettelijke basis kreeg, in de zogeheten Patriot Act.

Oud NSA-analist Edward Snowden onthulde in juni dat de NSA burgers bespioneert. Hij vluchtte daarna naar Rusland. Volgens hem worden de VS-burgers nog steeds gevolgd.

(AP)

'Vind mijn vriend'
Brazilië stond van verontwaardiging op zijn kop, toen bleek dat zijn burgers massaal waren bespioneerd door de VS-veiligheidsdienst NSA. Maar zelf spioneren, daar lusten de jaloerse Brazilianen wel pap van.

De smartphone-applicatie 'Rastreador de Namorados' (Spoor mijn vriend op) is in twee maanden al 50.000 keer gedownload. Vooral vrouwen willen zo hun van overspel verdachte vriend schaduwen. Zaak is de app stiekem op de telefoon van je partner te zetten. Voor twee dollar per maand extra blijft het icoontje onzichtbaar. Waarna hij doorgeeft waar vriendlief uithangt.

Nog mooier: de app kan sms'jes doorsturen en zelfs kan hij stilletjes de telefoonfunctie aanzetten, zodat alles wat het vriendje aan iemand anders vertelt, wordt afgeluisterd. "Natuurlijk is dit populair, want Brazilianen zijn een jaloers volk", zegt de vanwege ontrouw gescheiden Marcia Almeida. "Maar dit kun je niet vergelijken met de NSA. Die bespioneren wildvreemden."

(AP)

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden