The Fall / Een ontroerend statement voor fantasie als troostmiddel

Het opvallendste aan ’The Fall’, de voortreffelijk vormgegeven openingsfilm van het recente 24th Amsterdam Fantastic Film Festival, zijn de locaties.

Huib de Jong

De Indiaas-Amerikaanse Tarsem Singh, videoclipregisseur van onder meer ’Losing my Religion’ van R.E.M. en in 2000 debuterend speelfilmmaker met de visuele verrassing ’The Cell’ (een psychothriller met Jennifer Lopez in uitbundige kostuums), trok voor zijn nieuwste film de hele wereld over. Schitterende oranje zandduinen, turquoise zeeën, uitgestrekte steppelandschappen en adembenemende exotische paleizen verzamelde hij als decors voor een bizar verhaal over vijf avonturiers met één vijand.

Die avonturiers zijn bedenksels van een stuntman, Roy Walker (Lee Pace), die in de pioniersdagen van de Amerikaanse cinema in een ziekenhuis in Los Angeles ligt. Een stunt ging mis: nu is hij verlamd, en verbitterd door een gebroken hart. In hetzelfde ziekenhuis vertoeft een klein meisje met een arm in het gips. Deze Alexandria (de Roemeense Cantinca Untaru) komt dagelijks aan Roy’s bed voor verhalen – in ruil voor morfine die zij voor hem pikt.

Het zijn mooie, stoere epische vertellingen over grote liefdes en pijnlijke offers. Maar de werkelijkheid van het ziekenhuisbestaan en de missie van de eensgezinde avonturiers vloeien steeds meer in elkaar over. Precies op die raakvlakken ontstaat iets moois tussen de geknakte man en het levendige kind, die elkaar veel meer te bieden blijken te hebben dan ze dachten.

Dan begint ’The Fall’ z’n eigen mooifilmerij steeds meer te ontstijgen: dat Roy en Alexandria hun eigen heldenepos vol uiterlijke pracht worden binnengezogen, heeft vooral te maken met hun wens elkáár te redden van verdriet en pijn. En zo maakt Singh met zijn twee innemende acteurs – de kordate, rondwangige Untaru voorop – een krachtig, ontroerend statement voor fantasie als troostmiddel. En dan is film, juist vanwege die stuntmensen die vanaf het allereerste begin beelden boven de werkelijkheid hebben laten uitstijgen, in al z’n grootsheid misschien wel het geschiktste medium

(Regie: Tarsem Singh. Met: Lee Pace, Cantinca Untaru. In 5 bioscopen)

Bekijk trailer

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden