De Serie

The Crown is een heerlijke serie, en nog historisch verantwoord ook

Actrice Claire Foy als koningin Elizabeth II. Beeld TRBEELD
Actrice Claire Foy als koningin Elizabeth II.Beeld TRBEELD

In het tweede seizoen van de 'The Crown' ligt de nadruk meer op de relatie tussen Elizabeth en Philip. Als kijker ga je van het stel houden.

Dorien Pels

Wie altijd heeft gedacht dat de Britse koningin een wat saaie tuttige vrouw is met tijdloze jurken en een handtasje, denkt daar na het kijken van 'The Crown' heel anders over.

Dat is voor een groot deel te danken aan actrice Claire Foy (33): met haar ronde ogen en de zorgelijke fijne lijntjes om de altijd keurig gestifte lippen hoeft ze niets te zeggen om duidelijk te maken dat ze gekwetst, geamuseerd, verbaasd of geschokt is. Spottend kijken kan de jonge koningin ook ontzettend goed in deze verrukkelijke serie over het leven van de Britse koningin Elizabeth II.

Harold Macmillan

Was de machtigste vrouw van Europa in deel één (1947-1956) van The Crown nog onzeker, bijvoorbeeld omdat ze nauwelijks een opleiding heeft genoten op enkele lessen staatsrecht na, in deel twee (1956-1964) is ze steeds zelfbewuster. Zo zet ze premier Harold Macmillan op zijn nummer als die het werk niet meer aankan. Drie premiers haakten al af, moeilijk te verteren vindt ze dat, ook omdat ze zelf niet van harte de troon besteeg. "Briljante mannen, stuk voor stuk. Maar ze waren te oud, te ziek of te zwak. Een verbond van gekozen slappelingen - elected quitters." Eerder al gaat ze met succes de concurrentie aan met Jackie Kennedy, de first lady van de VS die dan veel populairder is bij het grote publiek.

In dit tweede seizoen ligt de nadruk minder op politiek en meer op de relatie tussen Elizabeth en Philip, die onlangs in het echt hun zeventigjarig (!) huwelijk vierden. In 1954 gaat de jongensachtige Philip (Matt Smith) zonder zijn vrouw naar Melbourne om de Olympische Spelen te openen. Philips assistent en vriend zien we op de maandenlange reis per marineschip onderweg ergens in de tropen een hut induiken met een inheemse schone maar van Philip blijft in het midden of hij meer doet dan een dansje rond een kampvuur. Elizabeth (grote gekwetste ogen) heeft zo haar vermoedens.

The Crown deed de discussie in Groot-Brittannië oplaaien over het gedrag van de prins in die jaren. Bewijzen zijn er nooit gevonden. De inmiddels 96-jarige prins zou hebben gereageerd met een tegenvraag: Hoe zou ik nou vreemd kunnen gaan als ik altijd een politieman bij me heb?

Gevoel voor humor

Zo kennen we Philip uit de serie. Met gevoel voor humor kan hij de veel serieuzere Elizabeth corrigeren en aan het lachen maken. De relatie is gepassioneerd, ondanks het keurslijf waar ze in zitten. De serie is in veel opzichten historisch verantwoord, je gunt ze dat ze in het echt ook zo verliefd op elkaar zijn.

De karakters zijn zo goed uitgewerkt dat je van ze gaat houden. Zus Margaret is een geweldige pruilende jetset-prinses, aflevering vier is geheel aan haar gewijd. Oogstrelend is deze duurste Netflixserie ook. In de pracht en praal doet de moderne tijd zijn intrede in de interieurs. Margaret, veel hipper dan haar zus, bouwt een open keuken in haar monumentale woning in Kensington.

Er zijn plannen voor zes seizoenen. Ondertussen zouden de fans de film 'The Queen' uit 2006 terug kunnen kijken, van dezelfde maker als The Crown, Peter Morgan, met ook een briljante Helen Mirren als Elizabeth die het helemaal verkeerd doet na de dood van Diana.

The Crown, seizoen twee, te zien op Netflix.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden