Thatcher is eventjes groter dan Newton

Grantham is trots op voormalige inwoonster die premier van Groot-Brittannië werd

GRANTHAM - Sir Isaac Newton is zonder twijfel de meest vermaarde inwoner die Grantham ooit heeft gekend. Een winkelcentrum is naar hem vernoemd, hij heeft een standbeeld en het plaatselijke museumpje wijdt veel van de ruimte in het ene tentoonstellingszaaltje aan de zeventiende-eeuwse geleerde die hier schoolging.

Maar deze week moest de wetenschapper pas op de plaats maken voor die andere bekendheid uit het stadje van amper 35000 inwoners: Margaret Thatcher, de voormalige Britse premier die vandaag wordt begraven. Newtons sculptuur in het museum is in allerijl verhuisd naar de opslagruimte. In de vrijgekomen vitrine, prominent naast de kassa, staat nu haar blauwe mantelpakje.

Een paar andere Thatcherstukken uit de collectie - een programma van een pianorecital waarbij ze finaliste was, een foto waarbij ze prijzen uitreikt aan verpleegsters - zijn voor de gelegenheid pontificaal in de ingangshal geplaatst. Haar blauwe pumps en handtasje staan in de eigen vitrinekast binnenin.

De dood van de plaatsgenote van simpele komaf die meer dan een decennium lang de koers van het land bepaalde, heeft het stille Grantham Museum eventjes op de kaart gezet. Vanuit de wijde omgeving komen mensen het condoleanceregister tekenen, om vervolgens te worden verleid een speciale herdenkingsmok, een ansichtkaart of fotoboek te kopen. De opbrengst gaat naar een vorige maand opgerichte lokale organisatie die strijdt voor een standbeeld voor Thatcher.

Het museum heeft dit weekeinde zelfs provisorisch een stadskaart gekopieerd met daarop met pen omcirkeld de hoogtepunten van een Maggie-bedevaart. Of er ook een markt is voor een Thatchertour kan niemand inschatten. "Ik heb pas één velletje vergeven", zegt museumvrijwilligster Veronica. "Maar ik weet natuurlijk niet hoe het mijn collega's is vergaan."

Het fangehalte onder de tekenaars van het register is groot en de gemiddelde leeftijd ligt hoog. Pamela Isles (84) meldt trots haar nog een bemoedigende brief te hebben geschreven toen Thatcher binnen haar eigen partij onder vuur lag. Plaatsgenote Marian Webb (63) prijst vooral haar resoluutheid. "Ze wist instinctief wat juist was en deed wat ze dacht dat het beste was voor haar land. Politici zijn vooral bezig met imago en pr. Zij niet. Als alle politici zo waren als zij, hadden we veel krachtiger beleidsmakers."

Slechts één van de tweeduizend boodschappen in de condoleanceboeken breekt met de woorden van bewondering. 'Stuk vuil, opgeruimd staat netjes. Je hebt hele gemeenschappen verwoest (...). Brand in de hel.' De tekst is met een Post-It aan het zicht onttrokken.

Op een muurtje bij de vroegere middelbare school van toen nog Margaret Roberts prijzen enkele rokende meisjes vooral haar voorbeeldfunctie. "Ik ben feministe en zij was tegen vrouwen", zegt Darta Kaleja (18). "Maar het is onvoorstelbaar knap wat ze heeft bereikt, vooral als vrouw en als iemand uit een onooglijk stadje als Grantham."

In de lessen wordt Thatcher dan ook vaak gememoreerd. Er is een Roberts' Hall en een gedenkplaat met haar naam - net als op de pui van haar woonhuis, op de muur van haar lagere school en bij het kantoor van de burgemeester.

Christine Mary Cooper (91) kent Margaret nog van de lagere school. "Ze was heel netjes, heel serieus en belezen en altijd onberispelijk gekleed. Toen ze als achtjarige een prijs won, werd haar gezegd dat ze had geboft. 'Nee hoor, ik heb het verdiend', zei ze."

Maar hoewel Cooper de politieke carrière van haar schoolgenootje altijd met interesse en instemming heeft gevolgd, is Grantham volgens haar alles behalve Maggie-minded. "Ze is niet bij iedereen populair. Als dat standbeeld er ooit komt, moet het heel goed worden beschermd - anders wordt het zeker vernield."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden