Thalassa, thalassa!

Deze zomer selecteren we voor u de betere uitjes per streek. Deze week het zuidwesten waar we naar het water trekken om in een voorbijtrekkende tanker Odysseus' schip naar Ithaca te zien, of in de kreken in de Biesbosch te fluisteren met de vogels.

OH DIE ZEE, Zuiderstrand, t/m 30/8

De stem van de vijf jaar geleden overleden Ton Lutz klinkt in je oren tegen de achtergrond van duinlandschap en zee ten zuiden van Scheveningen. Lutz verhaalt over Odysseus die vecht met zeemonster Charybdis, het aan de stok krijgt met Poseidon en hulp krijgt van Athene. De drie geluidsfragmenten zijn afkomstig uit het 21-delige hoorspel naar Homerus' Odyssee dat Lutz in 1994 maakte onder regie van Ingrid van Frankenhuyzen. Zij selecteerde nu drie fragmenten over de zee voor deze bijzondere audiovoorstelling. Koptelefoon op en in de stilte in de duinen zie je zo voor je hoe de Griekse held naar Ithaca vaart.

Wild en Pride op het plein

PLEINBIOSCOOP, Museumpark, Rotterdam, t/m 30/8

Een oudje als Indiana Jones and the Temple of Doom, een klassieker als Taxi Driver, maar vooral veel recente publiekstrekkers, zoals Pride, Wild en Whiplash, kunt u deze zomer inhalen in de open lucht in Rotterdam. Op het plein in het Museumpark wordt iedere avond een speelfilm vertoond. Kaarten zijn 4 euro, stoeltjes te huur voor 1 euro. Voor de film wordt een Nederlandse korte film vertoond die meedingt naar de 'En plein public award', bedoeld als springplank voor jong talent. Die prijs wordt 29 augustus uitgereikt, voor de vertoning van Gone Girl.

Wagner in de haven

OVG VEERHAVENCONCERT29/8

Gerenommeerde operazangers Kelly God en Bastiaan Everink treden onder begeleiding van het Rotterdams Philharmonisch Orkest aan in de Veerhaven waar ze voor de daar verzamelde rubberbootjes en antieke zeiljachten bekende aria's ten gehore zullen brengen. De zangers zingen liederen uit 'Die lustige Witwe', 'Carmen', 'Aïda' en 'Madama Butterfly'. De avond zal passend worden geopend met een fragment uit 'Der fliegende Holländer' van Richard Wagner.

Na de lunch de fluisterboot in

HERBERG DE KOP VAN 'T LAND, Dordrecht

In vegetarisch restaurant De Kop van 't Land kunt u onder veel meer crème van knolselderij en bouillon van shii-take eten. En na de lunch door de kronkelende kreekjes in De Biesbosch langs de wilgenbossen kanoën, of meevaren in de fluisterboot.

Saul weet het even niet

ZEELAND NAZOMERFESTIVAL 25/8

Dirk Roofthooft speelt Saul, de Bijbelse koning die ten gronde gaat aan twijfel. Het stuk onder regie van Dick Hauser opent het nazomerfestival. Muzikaal omlijst door de 26-koppige David Kweksilber Big Band.

Aan de waterkant hangen met Odysseus en Wagner

Kunst uit twaalf provinciën

SYMPOSION GORINCHEM t/m 30/8

De Zuid-Hollandse vestingstad Gorinchem - ook bekend van Slot Loevestein, 30/8 is daar het korenfestival - is de stad van de meeste kunst in de openbare ruimte: meer dan honderd stuks, een aantal daarvan overgehouden aan eerdere Symposions.

Na 1974 en 2005 is dit de derde editie van de inspirerende, levendige kunstmanifestatie waar op vijftien buitenlocaties - dertien in Gorinchem en twee in Woudrichem - vierhonderd kunstwerken te zien zijn van 173 kunstenaars. Organisator en initiatiefnemer Bert van Meteren (86) koos in elke provincie een ambassadeur die uit eigen streek tien kunstenaars selecteerde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden