Update

Thaise premier geëvacueerd; drie doden bij onlusten

De oproerpolitie zette traangas en waterkanonnen in. Beeld getty
De oproerpolitie zette traangas en waterkanonnen in.Beeld getty

De Thaise premier Yingluck Shinawatra heeft een gepland interview op een politiebureau in Bangkok moeten afzeggen, omdat ze haar heil elders moest zoeken. Honderden demonstranten, 'die haar achterna zaten', probeerden het politiebureau binnen te dringen, aldus haar woordvoerder Wim Rungwattanajinda. Waar de premier is heengebracht is niet bekendgemaakt.

Redactie

De Thaise regering heeft het volk zondag opgeroepen tussen 10 uur 's avonds en maandagochtend 5 uur (plaatselijke tijd) binnen te blijven. Er is geen officiële avondklok ingesteld. De regering wil naar eigen zeggen voorkomen dat mensen 'slachtoffer worden van provocateurs.'

Het geweld tussen politie en betogers in Bangkok heeft inmiddels aan drie mensen het leven gekost. Er vielen zeker 54 gewonden. Oproeragenten vuurden traangas en rubberkogels af op betogers, die zich een weg probeerden te banen naar het kantoor van de premier. Veel slachtoffers vielen in een stadion waar in de ochtend schoten werden gehoord.

Diverse betogers die door Associated Press werden geïnterviewd zeiden niet te weten dat Yingluck zich in het politiebureau bevond. Demonstranten die het complex wisten binnen te komen, vertrokken na enkele minuten alweer en bleven ver uit de buurt van het zwaarbeveiligde gebouw waar de premier zich bevond, zei Wim.

Marionet van haar broer
De demonstranten willen dat de regering opstapt. Zij beschouwen Yingluck als een marionet van haar broer, voormalig premier Thaksin Shinawatra, die na beschuldigingen van corruptie en machtsmisbruik in 2006 door het leger werd gewipt. Directe aanleiding voor de betogingen was een voorgestelde amnestiewet, die de weg had kunnen vrijmaken voor de terugkeer van Thaksin.

De protestleiders zeggen de gekozen regering te willen vervangen door een niet gekozen 'volksraad', maar wat zij hier precies mee bedoelen is niet duidelijk.

Groepen betogers bestormden vandaag ook de gebouwen van zeker drie televisiezenders om te eisen dat hun standpunten zouden worden uitgezonden. De onrust in Bangkok deed winkeleigenaren in luxe winkelcentra in het centrum van de stad besluiten de deuren gesloten te houden. De betogers verklaarden dat zondag de dag van de 'volkscoup' was.

Morgen nieuwe staking
Suthep Thaugsuban, de leider van de protesten in Thailand, heeft voor morgen een algemene staking aangekondigd. De aankondiging die hij daarvan deed werd door bijna alle landelijke televisiezenders uitgezonden, aldus de BBC.

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld epa
Beeld epa
Roodhemden bij het sportstadion waar de voorbije dagen werd gedemonstreerd. Beeld afp
Roodhemden bij het sportstadion waar de voorbije dagen werd gedemonstreerd.Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden