'Thaise politie handelt in vervolgde moslims'

Een Rohingya-vrouw in een vluchtelingenkamp in Burma. Beeld AFP
Een Rohingya-vrouw in een vluchtelingenkamp in Burma.Beeld AFP

Zogeheten Rohingya-moslims zijn hun leven ook in het buitenland niet zeker. Thaise politieagenten en marinepersoneel hebben de afgelopen maanden leden van de Birmese minderheidsgroepering verkocht aan mensenhandelaren.

Dat meldt de BBC op basis van eigen onderzoek. De Rohingya's, die sinds enkele decennia worden gediscrimineerd door zowel de Birmese staat als de bevolking, zagen de afkeer jegens hen vorig jaar zozeer toenemen dat ze op de vlucht zijn geslagen.

Naar schatting hebben nu meer dan 100 duizend Rohingya's hun woonplaats verlaten. Velen verblijven in vluchtelingenkampen. Een deel probeert echter per boot het naburige Thailand te bereiken. Soms lukt dat, vaak worden ze volgens de BBC aangehouden door functionarissen en verkocht aan mensenhandelaren. Die zouden hen naar het zuidelijke buurland Maleisië brengen.

'Handel is eerder regel dan uitzondering'
De Thaise regering erkent dat dergelijke handel heeft plaatsgevonden, maar spreekt van incidenten veroorzaakt door corrupte types. Volgens de BBC is het verkopen van de vluchtelingen wel degelijk de norm. De omroep baseert zich onder meer op getuigenverklaringen en berichten van een functionaris die nauw betrokken is bij de praktijken. Het handelen met tussenpersonen zou nu gelden als de 'natuurlijke' oplossing.

De BBC beschrijft onder meer hoe een ontsnapte man met zijn mede-opvarenden werd aangehouden door de Thaise politie en in een bus naar een plaatsje aan de Maleisische grens werd gebracht. Daar leefde hij als gevangene en werd hij geslagen en gemarteld. De handelaren hoopten hem met winst te kunnen doorverkopen.

Een van meest vervolgde minderheden
De Thaise regering zegt de handel te onderzoeken. Schuldige agenten en marine-officieren zouden worden berecht. Nog iedere dag komen boten met gevluchte Rohingya's in Thailand.

Van de 60 miljoen Burmezen zijn er ongeveer 800 duizend Rohingya. Het Burmese regime ontnam hen dertig jaar geleden het staatsburgerschap en werkt hen stelselmatig tegen. Zo mogen ze hun dorpen vaak niet verlaten als ze daar geen speciale vergunningen voor hebben, moeten ze dwangarbeid verrichten en betalen ze soms speciale belastingen. Volgens de VN behoren ze tot de meest vervolgde minderheidsgroeperingen ter wereld.

Gevluchte Rohingya's komen in Thailand aan met een vissersboot; de boot waarmee ze vertrokken is gezonken. Beeld AFP
Gevluchte Rohingya's komen in Thailand aan met een vissersboot; de boot waarmee ze vertrokken is gezonken.Beeld AFP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden