Thaise gegrilde inktvis

Koken2

Inktvis komt al langer voor in de Oosterschelde en het Grevelingenmeer, maar de visserij heeft er tot dusver nooit zoveel in gezien. Pijlinktvis werd alleen als bijvangst bij de vismijn van Colijnsplaat aan land gebracht en het overgrote deel werd naar het buitenland geëxporteerd.

Daar komt verandering in, zo maakte het productschap vis vorige week bekend. De grote hoeveelheden pijlinktvis die voorkomen in de Zeeuwse wateren maken het interessant om er een nieuwe ’Zeeuwse Zilte Zaligheid’ van te maken, in het rijtje van mossel, oester, kreeft, lamsoor en zeekraal. Een aantal restaurants in Zeeland ruimt er nu een vast plekje op de menukaart voor in. Het productschap bestempelt de pijlinktvis als ’verantwoord’, omdat het met vistuig wordt gevangen, zodat er geen bijvangst is. Bovendien is overbevissing vrijwel uitgesloten doordat de pijlinktvis kort leeft, maar zich wel razendsnel voortplant. Het dier wordt amper een jaar oud, nadat het vanuit Portugal onze kant op is gekomen om zich voort te planten. In dit Thaise gerecht wordt de inktvis zes uur gemarineerd in een pittige marinade.

Pureer in een keukenmachine de sjalotjes, knoflook, geschilde en in plakjes gesneden gember- en laoswortel, in stukken gesneden rode peper en de serehstengel (alleen het onderste witte deel). Breng deze pasta samen met de suiker, vissaus, citroensap en twee eetlepels water al roerend aan de kook. Blijf roeren tot de suiker is gesmolten en doe de marinade over in een goed afsluitbare bak. Af laten koelen.

Maak de inktvis schoon. Halveer de inktvis en snij deze in stukken. Leg de vis in de marinade, afdekken en in de koelkast zetten. Schud de bak met inktvis regelmatig om. Leg houten satéprikkers tien minuten in koud water om verbranden te voorkomen. Rijg de inktvis aan de stokjes of spiesen en grill ze bruin op de barbecue of onder de grill. Regelmatig bestrijken met olie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden