Thailand vraagt band uitzending Joran op

HILVERSUM (ANP) - De Thaise justitie wil een band met de uitzending van Peter R. de Vries van zondag, waarop te zien is dat Joran van der Sloot voornemens is Thaise vrouwen naar Nederland te sturen voor exploitatie in de seksindustrie.

De Thaise ambassade in Nederland heeft misdaadjournalist De Vries daarover benaderd.

,,Men wil de uitzending laten vertalen, zodat justitie in Thailand er vanuit strafrechtelijk oogpunt naar kan kijken'', aldus De Vries maandag. ,,Ze hebben mij gezegd dat ze in actie zullen komen, omdat ze de aanpak van vrouwenhandel erg belangrijk vinden.'' De Thaise ambassade was maandag niet bereikbaar voor commentaar.

OM neemt vooralsnog geen stappen

Het Openbaar Ministerie in Nederland liet maandag weten vooralsnog geen stappen tegen Van der Sloot te ondernemen, omdat de uitzending daar te weinig aanknopingspunten voor biedt. Een woordvoerder van het landelijk parket wees erop dat de Thaise autoriteiten in actie zouden kunnen komen.

Peter R. de Vries zette de afgelopen maanden een tweede undercoveractie tegen de 21-jarige Van der Sloot op, omdat deze zich in zijn tegenwoordige verblijfplaats Thailand met vrouwenhandel bezig zou houden.

MSN

Joran van der Sloot legde in de zomer via msn contact met een man uit Zaandam, met wie hij communiceerde over Thaise vrouwen en de mogelijkheid hen te exploiteren. De Zaankanter reisde voor de undercoveractie met een medewerker van Peter R. de Vries af naar Thailand voor een aantal ontmoetingen met Van der Sloot.

Tot echte zaken kwam het daar niet. Van der Sloot nam wel duizend euro voorschot in ontvangst. Het optreden van Van der Sloot zou in juridische zin mogelijk als voorbereidingshandelingen voor mensenhandel kunnen worden gekwalificeerd.

Natalee Holloway

Van der Sloots Nederlandse advocaat Bert de Rooij onthield zich maandag van commentaar.

Peter R. de Vries nam Van der Sloot begin dit jaar al op de korrel in de verdwijningszaak-Natalee Holloway. Tegenover 'undercover' Patrick van der Eem biechtte Van der Sloot toen op dat de Amerikaanse in zijn bijzijn is gestorven en dat haar stoffelijk overschot door een vriend van Van der Sloot in zee is gedumpt. Justitie op Aruba beslist waarschijnlijk vóór het eind van het jaar over het strafrechtelijke lot van Joran van der Sloot in die zaak.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden