Thailand stuurt activist uit Hongkong terug

azië | Joshua Wong strijdt in Hongkong voor meer democratie. Dat hij gisteren Thailand niet in mocht, illustreert China's macht.

ARJEN VAN DER ZIEL en REDACTIE BUITENLAND

Thailand heeft gisteren een pro-democratie-activist uit Hongkong de toegang tot het land ontzegd. Studentenleider Joshua Wong was door een Thaise universiteit uitgenodigd als spreker, maar werd aangehouden op de luchthaven van de hoofdstad Bangkok. De autoriteiten van het Zuidoost-Aziatische land stuurden hem terug naar Hongkong. Volgens een Thaise politiefunctionaris, geciteerd door de krant The Nation, werd Wong geweerd op verzoek van China.

"Het is een opvallende actie", zegt Henk Schulte Nordholt, Zuidoost-Azië-expert en hoogleraar aan de Universiteit Leiden. "Thailand heeft altijd stevig in het Amerikaanse kamp gezeten, ook tijdens de Vietnam-oorlog. Maar China investeert heel erg veel in Zuidoost-Azië. Ik denk dat het militaire bewind in Thailand geen gedoe wil met de Chinezen."

De negentienjarige Wong was twee jaar geleden in Hongkong een van de voorlieden van de zogenoemde Paraplu Revolte, waarbij werd gedemonstreerd voor meer zelfbestuur en democratie, en tegenwoordig is hij een van de leiders van een nieuwe politieke partij, die dezelfde doelen nastreeft. Vorig jaar werd Wong ook al de toegang tot Maleisië ontzegd. Volgens een lokale politiefunctionaris gebeurde dat toen om 'onze banden met China niet in gevaar te brengen'.

Wongs aanhouding gisteren op de luchthaven van Bangkok roept bij pro-democratie-activisten in Hongkong pijnlijke herinneringen op aan de verdwijning enige tijd geleden van vijf boekverkopers. Een van hen verdween terwijl hij verbleef in zijn vakantiehuis in Thailand en dook later op in detentie in China. "Gelukkig ben ik niet de volgende die verdwenen is", reageerde Wong gisteren.

Velen zien in de uitzetting van Wong een illustratie van de groeiende macht van China in Zuidoost-Azië. "Er is van oudsher een angst in de regio voor imperiale neigingen van China", zegt Stefan Landsberger, hoogleraar China-studies aan de Universiteit Leiden. "Maar iedereen wil ook zaken doen met de Chinezen. Daardoor wordt China een factor waarmee rekening moet worden gehouden."

Experts wijzen hierbij ook op de Chinese expansiedrift in de Zuid-Chinese Zee. China claimt vrijwel de hele Zuid-Chinese Zee en ligt daardoor overhoop met zes andere landen in het gebied, die zelf ook recht menen te hebben op delen van de wateren. Om hun eisen kracht bij te zetten, spuiten de Chinezen in de Zuid-Chinese Zee eilandjes op, leggen er havens en vliegveldjes aan, en houden er geregeld militaire oefeningen.

In een poging de Chinese ambities in te tomen, patrouilleren de Verenigde Staten demonstratief met marineschepen door de Zuid-Chinese Zee. En onlangs bepaalde een arbitragetribunaal in Den Haag dat er 'geen juridische grond' is voor de grote claims van China op de Zuid-Chinese Zee. Maar Peking trekt zich daar niks van aan.

"Het draait voor China om de controle over handel en grondstoffen", zegt expert Schulte Nordholt. "En de Chinezen pakken het heel slim, stapje voor stapje, aan. Geleidelijk ontstaat een nieuwe orde." Volgens Schulte Nordholt delven pro-democratie-activisten als Wong in dit machtsspel al snel het onderspit. "Als het er op aan komt, hebben ze weinig vrienden. De meeste regeringen in de regio kiezen voor de handel."

undefined

Jeugdige plaaggeest van het bewind in peking

De Hongkongse activist en politicus Joshua Wong (19) is een overtuigd christen, die bij protesten soms voorgaat in gebed. Hij zegt zijn sociale betrokkenheid te hebben meegekregen van zijn vader, die hem wees op het lot van minderbedeelden. Wong is zeer actief op sociale media en heeft 50.000 volgers op Twitter.

Als studentenactivist verzette Wong zich tegen Chinese pogingen om het onderwijs nationalistischer en meer pro-Peking te maken. "Ik wil zelfstandig denken, geen hersenspoeling", luidde een van de slogans. Twee jaar geleden ontpopte hij zich tot een van de leiders van de Paraplu Revolutie, grote protesten voor meer zelfbestuur en democratie in Hongkong.

Wong wordt door de Chinese regering weggezet als een marionet van Amerika. Van een rechtbank in Hongkong kreeg hij onlangs een taakstraf van 80 uur voor betrokkenheid bij een illegale sit-in tijdens de Paraplu-protesten.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden