Reportage

Thailand legaliseert marihuana voor medisch gebruik

Productie van medicinale cannabis in een huis in Bangkok, Thailand. Het land heeft een goed klimaat voor het verbouwen van cannabis. Beeld EPA

Het Thaise parlement heeft op Eerste Kerstdag medisch gebruik van marihuana goedgekeurd. Het is de eerste legalisering van de drug in Zuidoost Azië, een regio waar de strengste drugswetten ter wereld gelden

Er was een tijd, in het verre verleden, dat Thailand bekend stond om haar vrije gebruik van marihuana. Het was de periode dat boeren het zelf verbouwden en rookten, vertelt Kitty Chopaka. Zij is een activiste van Highland Network, een Thaise organisatie die pleit voor legalisatie van marihuana. “Boeren gebruikten het om na een lange werkdag te ontspannen. Sommige mensen stopten het als ingrediënt in de soep. Marihuanagebruik zat diep in de Thaise cultuur.”

Die cultuur verdween en werd vervangen door een streng antidrugsbeleid met forse boetes en lange celstraffen. Maar Thailand verklaarde onlangs een nieuwe weg in te willen slaan. Het wil het gebruik van marihuana legaliseren, mits het voor strikt medische doelen wordt gebruikt.

Thailand is daarmee het eerste Aziatische land dat de lucratieve marihuana markt wil betreden. Het verdovende middel kan dan in ziekenhuizen worden gebruikt of als medicijn worden uitgeschreven door een apotheker, bijvoorbeeld aan iemand die lijdt aan de ziekte van Parkinson. En als de markt zich blijft ontwikkelen, zou Thailand haar wiet naar onder meer Canada, Israël en verschillende Europese landen kunnen exporteren. 

Blije boeren

Beeld AP

Het plan is door de Thai goed ontvangen. Een recente peiling toonde aan dat de meerderheid van de Thaise ondervraagden vindt dat marihuana voor medisch gebruik gelegaliseerd moet worden. Ook in de landbouw is men enthousiast, weet Chopaka. “Boeren zien er wel wat in omdat er met de verbouw veel geld valt te verdienen”, zegt zij.

Echt verrassend is dat niet. De marihuana-industrie is volop in ontwikkeling en groeit snel nu steeds meer landen toestaan dat wiet als medicijn wordt ingezet. The Arcview Group, een organisatie die de marihuanamarkt onderzoekt, schat de huidige globale markt voor marihuana op een waarde van grofweg 9,5 miljard Amerikaanse dollar. In 2022 zal die marktwaarde gegroeid zijn naar 32 miljard, voorspellen de marktonderzoekers.

Als Thailand snel is, kan het volop profiteren, aldus David Abernathy, een vicepresident bij Arcview. “Als meer landen cannabis in medische programma’s  toestaan en als die cannabis dan geïmporteerd moet worden, dan liggen er grote kansen voor Thailand in deze miljardenindustrie. De opbrengsten zullen hoe dan ook significant zijn.”

Populair exportproduct

De Thaise minister van handel verklaarde onlangs dat marihuana een nieuwe cash crop voor boeren kan zijn en uit kan groeien tot een populair exportproduct. Abernathy sluit zich daarbij aan. “Thailand kan cannabis tegen veel lagere kosten verbouwen dan veel andere landen”, zegt hij. “Het heeft een beter klimaat voor de verbouw, maar ook de kosten van vastgoed en arbeid liggen er stukken lager dan in bijvoorbeeld Canada.”

Elders in Zuidoost-Azië begint men de waarde van marihuana ook in te zien. In Maleisië, Singapore en de Filippijnen wordt naar verluid gepraat over het toestaan van medicinaal gebruik van de softdrug. Geen van hen is al zo ver als Thailand, maar reken maar dat zij Bangkok scherp in de gaten houden, zegt Abernathy. “Ook de Chinese overheid lijkt er tolerant tegenover te staan.”

In grote delen van Zuidoost-Azië geldt nu nog een hard antidrugsbeleid met hoge straffen. Wie in Thailand minder dan tien kilo aan marihuana in zijn bezit heeft, kan vijf jaar cel krijgen. Een grotere hoeveelheid kan vijftien jaar opleveren. Maleisië, Singapore, Vietnam en de Filippijnen zijn eveneens berucht om de harde straffen die drugsgebruikers er kunnen krijgen.

Die straffen zullen niet zomaar verdwijnen, voorspelt Kitty Chopaka van het Highland Network in het centrum van Bangkok. “Marihuana voor recreatiedoelen gebruiken blijft een misdaad. Alleen als je toestemming hebt van een dokter is het toegestaan.” Maar de activiste hoopt dat de oude tijd, waarin de Thai marihuana vrij mochten gebruiken, nieuw leven wordt ingeblazen. Dat zou goed zijn voor het toerisme en daarmee voor de economie, gelooft zij. “Wat als Laos dat nou eerder gaat doen dan wij? Dan gaan de toeristen straks massaal daar naartoe. Dat moet je als overheid zien te voorkomen.”

Lees ook:
Brouwer van Corona ziet brood in marihuana 

Corona denkt dat het gebruik van cannabis zal toenemen en investeert in een Canadese teler.

Cannabis is niet alleen voor blowende hippies het groene goud. 
 De tijd dat het beeld van cannabis bepaald werd door coffeeshops vol blowende hippies is voorbij. Er kan een miljardenmarkt ontstaan voor een hele serie uiteenlopende cannabisproducten. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden