Thailand belooft einde ivoorhandel, maar wanneer?

Populaire Ganesh-beelden van ivoor in een Thaise winkel.Beeld ap

Voor het eerst heeft Thailand beloofd een einde te maken aan de ivoorhandel in het land. Een tijdpad werd echter niet gegeven. Dierenorganisaties waarschuwen dat het stropen ondertussen in hoog tempo doorgaat en ook de Britse prins William deed in een speciale videoboodschap een dringende oproep om het illegaal doden van olifanten te stoppen.


De Thaise premier Yingluck Shinawatra deed haar beloften zondag in Bangkok op de Conventie voor Internationale Handel in Bedreigde Soorten (CITES). Vertegenwoordigers van 178 landen zijn daar bijeen en praten nog tot en met 14 maart over de 70 voorstellen voor het beperken of verbieden van handel in bepaalde dier- en plantensoorten.

In Thailand is ivoor bijna op elk straathoek verkrijgbaar. Van kleine souvenirs tot beelden met een waarde van meer dan 1000 dollar.

Strengere controles
Thailands binnenlandse ivoorhandel is momenteel legaal, maar volgens dierenorganisaties worden gesmokkelde Afrikaanse hoorns en slagtanden gemengd met binnenlandse voorraden. De vraag naar hoorns en slagtanden is vooral in Azië, waar men ze medicinale krachten toedicht, enorm gestegen.

Yingluck zei zondag dat haar regering strengere controles zal uitvoeren door alle binnenlandse olifanten en ivoorproducten te registreren. De volgende stap is om de wet aan te passen en zo een einde te maken aan de ivoorhandel en te voldoen aan internationale richtlijnen, aldus de premier.

'Langetermijndoel'
Plaatsvervangend directeur van het Thaise departement voor parken en wilde dieren, Theerapat Prayurasiddhi, zei echter tegen persbureau AP dat er geen directe plannen zijn om een binnenlands verbod op ivoorhandel af te kondigen. Hij zei dat dat er in de toekomst misschien wel komt, maar sprak van een 'langetermijndoel'. Op dit moment gaat de regering alleen strengere controles uitvoeren.

CITES verbood in 1989 de internationale ivoorhandel, maar heeft zich nooit gericht op binnenlandse markten zoals die in Thailand, waar handel legaal is zolang het om het ivoor van Thaise olifanten gaat. Op de agenda van de CITES-top in Bangkok, die twee weken duurt, staat 'bloedivoor' bovenaan.

Video
Prins William, beschermheer van Tusk Trust, een liefdadigheidsinstelling die zich inzet voor natuurbehoud in Afrika, heeft een speciale videoboodschap opgenomen waarin hij oproept om het illegaal doden van olifanten en neushoorn een halt toe te roepen. De video van de prins werd uitgezonden voor aanvang van de conferentie in Bangkok.

"We weten dankzij data en onderzoeksgegevens, die tijdens deze conferentie bekend zijn gemaakt, dat het illegaal doden van de Afrikaanse olifant en neushoorn en de handel in ivoor intussen een schokkend niveau heeft bereikt."

Trend omkeren
De prins zegt dat de kans groot is dat hele diersoorten van de wereld verdwijnen als er nu niks wordt gedaan om de bedreigde beesten te beschermen. "We mogen deze catastrofe niet laten gebeuren."

"Onze kinderen moeten ook de kans krijgen om de dieren in het wild te bewonderen", zo gaat de hertog van Cambridge verder. "Als we met elkaar samenwerken dan kunnen we deze trend omkeren. We kunnen een verschil maken. En wat jullie beslissen in Bangkok kan dit verschil maken."

Gabon
Dat de situatie schrijnend is, wordt onder meer duidelijk in het nationale park Minkebe in het West-Afrikaanse Gabon. In nog geen tien jaar tijd hebben stropers daar 11.000 olifanten gedood. Dat is twee derde van alle olifanten die in het tropisch regenwoud in het park leefden.

Van de naar schatting 100.000 bosolifanten in de wereld loopt de helft in het rijk beboste Gabon rond. Bosolifanten zijn de kleinste soort van de dikhuiden en bijzonder gewild bij de illegale handelaren in ivoor wegens hun hardere en rechtere slagtanden.


Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden