Teylers Museum

Het is de oudste intact gebleven en volgens velen ook de mooiste museumzaal van Nederland: de Ovale Zaal van Teylers Museum in Haarlem. Na een restauratie ziet de zaal er nu weer uit zoals architect Leendert Viervant in 1784 voor ogen stond: in het 'alderbest wit eijken'.

Het oorspronkelijke lichte houtwerk was in de loop der eeuwen steeds donkerder geworden waardoor veel details niet meer goed te zien waren. De afgelopen twee jaar is al het houtwerk onder handen genomen om het zijn lichte kleur terug te geven en de versieringen weer zichtbaar te maken. Ook de houten reling op de omloop heeft weer de authentieke lichtgele kleur. De groene gordijnen voor de bibiotheekkasten zijn vernieuwd maar hangen wel aan de authentieke ophaalsystemen.

Androulla Vassiliou, Europees commissaris voor cultuur, en Johan Remkes, commissaris van de koningin in Noord-Holland, verrichten morgen de heropening van de Ovale Zaal, die wordt gezien als één van de belangrijkste culturele ruimtes van de wereld.

Het pronkstuk van Teylers Museum werd zo ontworpen dat alle delen van de collectie er in konden worden ondergebracht. De zestien stucdecoraties verwijzen naar de verschillende verzamelgebieden. In de wandkasten staan nog steeds tientallen historische apparaten. In het midden staat een meters lange ovale vitrine met daarin veelkleurige mineralen, die nog volgens achttiende-eeuws systeem zijn geordend.

Oorspronkelijk stond op de plaats van deze vitrine het paradepaard van het museum: de elektriseermachine van Martinus van Marum.

Teylers Museum is het oudste museum van Nederland en is vernoemd naar de Haarlemse fabrikant en bankier Pieter Teyler van der Hulst (1702-1778). Vanwege de authentieke architectuur en inrichting heeft de Nederlandse staat Teylers Museum onlangs genomineerd voor de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Bij de heropening verschijnt het boek 'Heel de wereld in één zaal. De Ovale Zaal van Teylers Museum' van Geert-Jan Janse, waarin de geschiedenis van de zaal en de restauratie worden beschreven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden