Teylers Museum krijgt jeugdwerken Anton Mauve

Het Teylers Museum in Haarlem heeft twee jeugdwerken van Anton Mauve, waaronder een portret, verworven. Het andere werk is een Haarlems Album Amicorum van rond 1850. De geschonken aanwinsten zijn, nadat ze jaren verborgen waren in familiebezit, vanaf dinsdag te zien.

Het Album Amicorum (een bundel vol persoonlijke illustraties en aantekeningen gemaakt door vrienden en bekenden) is aangelegd door een tijdgenoot en klasgenoot van Anton Mauve: Lambertus de Jong (1838-1923). Het omvat ruim 25 bijdragen, waaronder tekeningen van Johannes Reekers, Wouterus Verschuur en Elias Voet. Dit zijn stuk voor stuk Haarlemse kunstenaars die voor de jonge Mauve van groot belang zijn geweest als leermeester of als bevriende collega.

De schenking komt van een nazaat van kunstenaar Lambertus de Jong en bevat een portret van diens grootvader Willem de Jong. De werken bieden een prachtig aanvullend beeld van artistiek Haarlem in het midden van de negentiende eeuw en van Mauves kennissenkring aldaar in het bijzonder.

De werken worden opgenomen in de huidige expositie Mauve, de grootste overzichtstentoonstelling ooit rond de schilder Anton Mauve (1838-1888). De dubbeltentoonstelling in samenwerking met Singer Laren is nog tot en met 17 januari te zien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden