'Textielcollecties te zwaar getroffen door bezuinigingen'

Er zou zomaar een mottenexplosie kunnen uitbreken, zonder dat iemand het merkt, nu in een aantal musea textielconservatoren en -restauratoren zijn wegbezuinigd. Sinds hun vertrek kijkt niemand nog om naar de kwetsbare textielcollecties, die steeds minder, of helemaal niet meer, het depot uitkomen. Vandaag wijdt de Textielcommissie, die zich inzet voor het behoud van textiel erfgoed, er een symposium aan.

Textiel was (met uitzondering van mode) toch al geen een sexy artikel in de musea. Maar nu musea moeten bezuinigen en worden afgerekend op bezoekersaantallen, blijven klederdracht, tapijten, weefsels en kostuums nog vaker in de depots. Door het vertrek van conservatoren en restauratoren wordt er niet of nauwelijks naar die stukken omgekeken.

Volgens de Textielcommissie treffen de bezuinigingen textiel onevenredig zwaar. Zo werden de twee enige conservatoren met kennis van etnografisch textiel wegbezuinigd. Nederland heeft nu nog negen textiel-, kostuum- en modeconservatoren. De meesten kregen er taken bij of zijn minder gaan werken. Verder gingen hele musea dicht, waardoor textielcollecties niet meer te zien zijn. Ook verdween een verzameling 18de- en 19de-eeuwse Nederlandse kostuums geruisloos naar het buitenland. De Textielcommissie wil op het symposium zoeken naar oplossingen. Gedacht wordt aan het digitaal zichtbaar maken van de collecties en meer samenwerking tussen de musea.

DE VERDIEPING 12|13

Vechten voor het textiele erfgoed

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden