NieuwsFaillissement

Texelse bedrijven voor teelt zilte gewassen, vragen faillissement aan

Zilte zeekoolBeeld Trouw

Het Zilt-Proefbedrijf en het kennisbedrijf Texel-Saline hebben maandag faillissement aangevraagd. Vorige week zijn de dertien personeelsleden op de hoogte gebracht. 

Beide bedrijven hebben zich toegelegd op teelten die bestand zijn tegen verzilting van de landbouwgrond. Maar er is te weinig vraag naar de producten.

“Het is doodzonde, maar we hadden geen andere keus”,  zegt directeur Robin Konijn. Hij ziet op korte termijn geen toekomst voor de bedrijven. “De potentie is er. Maar als er elk jaar meer geld uitgaat dan er binnenkomt, moet je een keer stoppen. Wij willen dat op een moment doen dat we alles netjes kunnen afwikkelen met onze schuldeisers.”

De faillissementsaanvraag komt kort nadat het VN-klimaatpanel IPCC een rapport publiceerde, waarin de zilte teelt als één van de oplossingen wordt gepresenteerd om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen. Alleen al in Nederland wordt naar schatting 125.000 hectare grond steeds zilter. Wereldwijd zijn al grote gebieden onbruikbaar geworden voor gangbare landbouw. De meeste huidige landbouwgewassen kunnen niet tegen zout water.

Konijn:  “Na zo’n rapport kun je ervan uit gaan dat er geld komt voor zilte teelt. Maar dat kan nog wel vier jaar duren. Daar kunnen wij niet meer op wachten.” Konijn hoopt dat er nog een ondernemer opstaat die een doorstart wil maken op Texel.

Lees ook:

Als de dubbele dijk eenmaal klaar is, kan de zilte landbouw van start aan de Groningse kust

 Aan de Groningse kust moet een dubbele dijk voor veiligheid, natuur en landbouw gaan zorgen.

Zout water als vriend van Texelse landbouw

Het zou zomaar eens de toekomst kunnen zijn. Zilte groente als zeeaster, zilte monniksbaard, strandbiet en zeekool in de schappen in plaats van witlof, sperziebonen en andijvie.

Zilte groente van Texel als exportmiddel

In een openluchtlaboratorium op Texel worden aardappels, wortels en bieten gekweekt die tegen zoute grond kunnen. Salt Farm Texel en Icco introduceren die in Bangladesh.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden