Texel gaat Sumba helpen met duurzame energie

Het Waddeneiland Texel gaat het Indonesische eiland Sumba helpen bij het overstappen naar duurzame energie. Ontwikkelingsorganisatie Hivos begint komende week vanaf Texel een nieuwe campagne over schone energie voor Sumba.

Texelaars kunnen de Sumbanezen de komende tijd aanmoedigen met een online donatie. Op hetzelfde moment gaan zij ook zelf energie besparen. Texelaars kunnen zo veel mogelijk elektrische apparaten uitschakelen in de 10-10-actieweek voor energiebesparing, tussen 3 en 10 oktober. Op 10-10, de Dag van de Duurzaamheid, laten de enorme energiemeters die op Texel zijn geplaatst de totale besparing zien.

"Terwijl Texel een tikkie minder verbruikt, begint Sumba aan groene energie om in 2020 100 procent duurzaam en onafhankelijk te zijn", legt burgemeester Francine Giskes van Texel uit. "Een mooie spiegel, omdat wij Texelaars met energiebesparing naar precies hetzelfde doel streven: een onafhankelijke en duurzame energievoorziening."

Sumba ligt in het oostelijke deel van de Indonesische archipel, westelijk van Timor. Het is 11.052 vierkante kilometer groot en heeft een bevolkingsdichtheid van 58 inwoners per vierkante kilometer. Zeventig procent van de 650.000 eilandbewoners beschikt nog niet over energie, omdat olie er schaars en duur is.

Campagneleider Eco Matser van Hivos heeft ervaren wat schone energie betekent op Sumba. "Geen energie betekent meer armoede, geen huiswerk, geen bijverdiensten en veel gezondheidsklachten." Vrouwen koken maaltijden binnenshuis op houtvuren en brengen een groot deel van de dag door in gevaarlijke rookwalmen. Hivos heeft op Sumba inmiddels 57 kleine biogasinstallaties van 1000 euro gerealiseerd, waarop zonder gezondheidsrisico's kan worden gekookt. Met zonnepanelen, een kleine waterkrachtcentrale en een windturbine zijn inmiddels de eerste dorpen op energie aangesloten. Alle energiebronnen zijn lokaal, hernieuwbaar en schoon.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden