Weblog

Texel Energie haalt nog te weinig energie van Texel

De wijkverwarming voor De 99 in Den Burg draait in de toekomst waarschijnlijk op biomassa. Beeld
De wijkverwarming voor De 99 in Den Burg draait in de toekomst waarschijnlijk op biomassa.

De coöperatie Texel Energie is een prachtig voorbeeld hoe een lokaal energiebedrijf met groene energie snel veel klanten aan zich weet te binden. Maar op één front, moet er op het Waddeneiland nog wat extra gas worden gegeven: bij het opwekken van Texelse groene energie.

De mensen van Texel Energie willen graag meer eigen energie opwekken. En de gemeente Texel wil al in 2020 'energieneutraal' zijn. Zelfs als je die doelstelling verengt tot 'stroomneutraal', is dat nog een enorme opgave.

Texel Energie heeft in de afgelopen vijf jaar al wel wat bereikt, zo kan voorzitter Rikus Kieft melden. "Het oppervlak aan zonnepanelen op het eiland is verdubbeld, naar 10.000 vierkante meter. En we nemen de stroom af van de enige grote windmolen op het eiland, bij Oudeschild."
Die 10.000 m2 zonnepanelen komt overeen met ruim 6000 panelen, en als die net zo goed presteren als mijn panelen thuis, dan leveren die per jaar samen 1.250.000 kilowattuur, oftewel 1,25 miljoen kWh. Op het eiland wordt jaarlijks 80 miljoen kilowattuur aan stroom verbruikt, dus is er nog een lange weg te gaan als alle stroom van zonnepanelen zou moeten komen.

Molens en toeristen
"Die 80 miljoen kilowattuur zou je ook met vijf of zes echt grote molens kunnen opwekken", rekent Kieft me voor. "Dat lijkt voor een heel eiland geen groot aantal. Maar de weerstand tegen windmolens is hier in de plaatselijke politiek vooralsnog groot. Men is bang dat de molens de aantrekkelijkheid van het eiland voor toeristen aantasten. En toerisme is goed voor zo'n 80 procent van onze economie, dus dat wil je niet in gevaar brengen."
Kieft denkt echter dat er wel plekken zijn waar een rijtje van vijf of zes molens de toeristen niet zal storen. "En op een dag zullen sommige raadsleden zich ook gaan realiseren dat je met die molens zo'n 330.000 euro per week aan stroom opwekt, geld dat nu week-in-week-uit van het eiland verdwijnt. Dat is 16 miljoen per jaar. Als de inkomsten uit toerisme eens gaan tegenvallen, zullen windmolens voor een heel welkome aanvulling kunnen zorgen."
Hoe graag Texel Energie die molens ook zou willen bouwen, de zaak forceren zal de coöperatie zeker niet. Draagvlak bij de eigen bevolking is heilig.

Biomassa
Er zijn ondertussen ook al andere plannen om eigen energie op te wekken. Zo is het wijkje De 99 in Den Burg aangesloten op een stadsverwarmingsnet. Dat leek rijp om vervangen te worden door individuele cv-ketels, maar Texel Energie kwam net op tijd met een plan om de stadsverwarming te gaan stoken met biomassa, vooral snoeihout uit de bossen. Het buizenstelsel werd onderzocht en goed bevonden, zodat nu een concreet plan voor zo'n biowarmtecentrale kan worden uitgewerkt. Elders op het eiland is ruimte voor een biovergistingsinstallatie, waarbij in eerste instantie gas wordt geproduceerd, waarmee dan weer warmte of stroom kan worden geleverd.

Het warmtenet in het wijkje De 99 dekt slechts de warmtebehoefte van 96 huizen, en is dus net als de nu aanwezige zonnepanelen slechts een druppel op de gloeiende Texelse energieplaat. Ook biovergisting is niet de ultieme oplossing.
Wil Texel in 2020 energieneutraal zijn, dan zal er om te beginnen nog veel meer zonne-energie moeten worden opgewekt. Dat is zonder meer mogelijk. Wie met zonnepanelenogen over het eiland rijdt, ziet nog heel veel aantrekkelijke daken.
Maar ook als die kansen allemaal worden benut, is Texel er nog niet. Ooit zal de grote windmolen ook op Texel een plek moeten krijgen.

Dit is het derde en laatste deel van een drieluik over Texel Energie. Het eerste deel was een algemene inleiding, deel twee ging over de snelle groei van het aantal leden van de coöperatie.

Meer energie komt u tegen op Twitter, via @VincentDekker4.

Deze particuliere windmolen net buiten Oudeschild levert groene stroom aan Texel Energie. Beeld
Deze particuliere windmolen net buiten Oudeschild levert groene stroom aan Texel Energie.
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden