Texaanse separatisten laten gegijzeld echtpaar na 'ruil' vrij

FORT DAVIS (AP) - De drie leden van de afscheidingsbeweging 'De Republiek Texas' hebben gisteren een echtpaar vrijgelaten, dat ze zondag in gijzeling hadden genomen. Joe en Margaret Ann Rowe werden 'geruild' voor de separatist Robert Jonathan Scheidt, die zondag was aangehouden wegens illegaal wapenbezit.

De gijzeling van de Rowes begon zondag, toen de drie leden van de Republiek Texas schietend de woning van het echtpaar binnendrongen. Daarbij liep Joe Rowe een schotwond aan zijn schouder op. Rowe heeft de leiding van een organisatie van huiseigenaren in het afgelegen Fort Davis-vakantieoord. De bewoners liggen al lange tijd overhoop met leden van de afscheidingsbeweging, die een kilometer of dertig van het oord verwijderd in de bergen van zuidwest-Texas wonen.

'De Republiek Texas' beweert dat de annexatie in 1845 van Texas door de Verenigde Staten onwettig is. De zuidelijke staat was vanaf 1836, toen het gebied zich afscheidde van Mexico, tot 1845 een onafhankelijke republiek. De leiders van de groepering willen dat die situatie wordt hersteld en zij beschouwen zichzelf als de regering van die republiek Texas.

De afgelopen maanden hebben enkele leden van de groep bedreigingen geuit aan het adres van hun buren, onder wie de Rowes, die zij als agenten van de Amerikaanse overheid beschouwen. Enkele weken geleden klaagde Margaret Ann Rowe dat ze geen stap buiten de deur kon zetten zonder in de gaten te worden gehouden. Ook andere buren voelden zich bedreigd. Zij zeggen de overheid daarvan al tijden geleden in kennis te hebben gesteld.

Als kwade genius binnen de afscheidingsgroepering geldt de 43-jarige Richard McLaren, die zichzelf 'ambassadeur' noemt van de republiek Texas. Hij is degene, die tijdens de gijzeling de onderhandelingen met de autoriteiten leidde. McLaren is binnen de groepering ook omstreden. Vorig jaar viel de groep in drieën uiteen vanwege meningsverschillen over de tactiek en de financiën. Eén groep wilde McLaren toen gaan berechten. Via Internet stelde een gebruiker, die zei namens 'De Republiek Texas' te spreken, dat McLaren en de drie gijzelnemers volstrekt over de streep waren gegaan.

Ondanks de vrijlating van de Rowes behandelt de politie de situatie nog steeds als een gijzelingsactie, omdat de andere bewoners van het vakantiepark hun huizen nog niet kunnen verlaten. Er liggen nog zo'n dertig politieagenten in posities in het Fort Davis-terrein. De media worden op kilometers afstand gehouden.

In een vraaggesprek met een radiostation in San Antonio heeft McLaren van de Amerikaanse autoriteiten geeist dat zij een referendum houden, waarin alle Texanen zich kunnen uitspreken over de onafhankelijkheidskwestie. Vorige maand dreigde McLaren zich met wapens te verweren tegen de overheid. “Deze jongens vragen om een totale militaire aanval”, zei hij tegen het persbureau AP. “We zullen acties van de overheid als een invasie beschouwen.”

Eenzelfde situatie als nu in Texas deed zich vorig jaar in de staat Montana in het noordwesten van de VS voor. Ook daar scheidden inwoners zich af, en vormden ze een eigen 'regering'. Deze 'Freemen' gaven zich na 81 dagen belegering over.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden