Texaanse jager mag bedreigde neushoorn doodschieten en als trofee invoeren

Een verdoofde zwarte neushoorn wordt per helikopter weggehaald uit een Zuid-Afrikaanse gebied waar stropers actief zijn.Beeld epa

De Texaanse jager Corey Knowlton betaalde 350.000 dollar om een exemplaar van de met uitsterven bedreigde zwarte neushoorn dood te mogen schieten in Namibië. Zo beschermt hij de soort, beweert hij zelf. Nu mag hij zijn buit ook mee naar huis nemen.

"Er zou gejaagd moeten worden op mensen zoals jij." "Ik zal je vinden en ik zal je vermoorden." Corey Knowlton werd met de dood bedreigd nadat hij betaalde om een zwarte neushoorn neer te schieten. Maar het weerhield hem niet van het nastreven van zijn doel. "Ik ben een jager", vertelt hij aan CNN. "Ik wil een zwarte neushoorn ervaren. Ik wil er bij zijn en er deel van uitmaken."

Pronken met prooi
Knowlton legde het geld vorig jaar al op tafel, maar moest nog afwachten of hij het karkas van zijn prooi als trofee mee naar huis zou mogen nemen. Daar heeft het Amerikaanse Fish and Wildlife-agentschap donderdag toestemming voor gegeven en daarmee staat Knowlton niets meer in de weg.

"Dit is de ergst mogelijke dubbele boodschap die we kunnen geven", stelt de Humane Society, Amerika's grootste organisatie voor dierenwelzijn. "Terwijl de wereldgemeenschap zo hard werkt om mensen ervan te weerhouden om neushoorns te vermoorden voor hun hoorns, geven wij een geprivilegieerde elite toestemming om deze majestueuze dieren te koppensnellen. Deze tegenstrijdigheid is ontstellend en ruïneert onze morele autoriteit."

Populatie neushoorn kelderde
De zwarte neushoorn wordt ernstig bedreigd in zijn bestaan. De populatie kelderde tussen 1970 en 1993 van 65.000 exemplaren naar 2.300, een afname van 96 procent. Sindsdien is er flink ingezet op beschermingsprogramma's en inmiddels zijn er weer ongeveer 5000 zwarte neushoorns, volgens de organisatie Save the Rhino. Maar vorig jaar vielen nog wel 1200 neushoorns ten prooi aan stropers. De hoorns leveren veel geld op. In Vietnam, waar sinds enkele jaren het geloof groeit dat de hoorns kanker kunnen genezen, zijn ze op straat zelfs meer waard dan goud.

Beschermen voor eeuwigheid
Knowlton, die naar eigen zeggen arm opgroeide maar goed verdiende met de oliehandel, stelt dat hij de neushoorn juist wil beschermen. "Ik respecteer de zwarte neushoorn. Veel mensen zeggen: 'Voel jij je nu stoer?' of 'Geeft dit je een kick?'. De kick is, dat ik weet dat we het dierenrijk behouden. Niet voor de volgende generatie, maar voor de eeuwigheid."

Opvallend genoeg stelt ook het Fish and Wildlife-agentschap dat de import van de trofee het behoud van de neushoorns ten goede zal komen. Het geld van deze en nog een andere jachtveiling, in totaal 550.000 dollar, gaat naar het behoud van het dierenrijk en de strijd tegen stropers in Namibië.

Bovendien mogen volgens het neushoornbeschermingsplan van Namibië ieder jaar een handvol oudere mannetjes gedood worden. "Door hen uit de weg te ruimen krijgen jongere, minder dominante mannetjes de kans om zich voort te planten en dat kan weer leiden tot een groei van de populatie."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden