Tevreden kleine/grote muzikant

Filmmuziek gaf de Amerikaanse songschrijver Randy Newman een tweede carrière, maar beide metiers zijn hem even lief. Zaterdag begint zijn Nederlandse tournee.

Als je al 54 jaar liedjes schrijft, zou je verwachten dat je nummers in de loop der tijd een bepaalde ontwikkeling hebben doorgemaakt. Maar de Amerikaanse singer-songwriter Randy Newman is heel stellig: zijn songs zijn eigenlijk altijd onveranderd gebleven. "Ik luister nooit naar mijn eigen platen, maar soms stuit ik op internet bij toeval op oud werk, op nummers van twintig of dertig jaar oud. Dan valt het me op dat ik het allemaal nu nog geschreven zou kunnen hebben", vertelt hij over de telefoon vanuit Los Angeles. "Mijn teksten zijn wat beter geworden, maar verder is er eigenlijk geen verschil tussen mijn oude en nieuwe werk. Ik ben daar trots op. Voor veel artiesten geldt dat ze hun beste werk afleveren rond hun dertigste. Dat geldt niet voor mij. Wel tob ik minder over kleine dingen, ik maak me niet meer druk over drie noten. Dat zie ik als een soort geschenk."

Wat wel is veranderd is dat de 71-jarige Newman, die samen met Bob Dylan en Leonard Cohen toch wel tot de grote drie songwriters van zijn generatie gerekend kan worden, inmiddels een tweede carrière als componist van filmmuziek heeft opgebouwd. Met succes, zijn filmmuziek heeft hem, na een recordaantal van vijftien niet-verzilverde nominaties, al twee Oscars opgeleverd ('Monsters, Inc.' in 2001 en 'Toy Story 3' uit 2010).

"Mijn ooms waren filmcomponisten en ik dacht al op jonge leeftijd dat dat ook een baan voor mij zou zijn. In de praktijk bleek het echter een stuk moeilijker dan ik had verwacht. Vooral het componeren voor een orkest is voor mij niet eenvoudig, ik was altijd gewend mijn songs op de piano te schrijven."

Een voordeel van het schrijven van filmmuziek is volgens Newman dat hij houvast heeft aan het verhaal en de personages van de film. "Er zijn parameters waarbinnen je moet werken. Als ik mijn eigen songs schrijf, heb ik soms niks in mijn hoofd. Ik ga achter de piano zitten met enkele noten of een paar woorden en hoop dat zich een richting of een personage zal aandienen. Bij filmmuziek weet je al om welke personages het gaat en of het een snelle of langzame scène is. Een ander verschil tussen mijn eigen muziek en muziek voor films is dat ik bij de filmmuziek niet alleen mezelf tevreden moet stellen. Ik moet ook denken aan de scène waar de muziek bij hoort, en aan het publiek dat de film gaat zien. Maar of ik nu filmmuziek maak of mijn eigen songs, ik ben op beide genres even trots."

Studioalbum

Bijzonder tevreden is Newman ook over het nieuwe album waar hij momenteel de laatste hand aan legt. "De stempartijen zijn af, ik ben nu bezig met de arrangementen. Waarschijnlijk komt de plaat volgend jaar uit." Het nieuwe album, dat nog geen titel heeft, zal het eerste studioalbum van de Amerikaan sinds 2008 zijn. Volgens Newman zullen de fans niet teleurgesteld worden: "Alles bevalt me aan deze nieuwe plaat."

Zijn fans hier zullen bij de zes concerten die hij komende maand in Nederland geeft al kennis kunnen maken met enkele nieuwe songs. "De concertgangers kunnen het gebruikelijke recept verwachten: mij achter de piano met oud en nieuw werk. Niet alle nieuwe nummers zijn geschikt voor een live-uitvoering, omdat sommige een band nodig hebben. Dus ik zal vier of vijf nummers van het nieuwe album uitkiezen die ik op de piano kan spelen."

Randy Newman begint zaterdag zijn Nederlandse tournee in Eindhoven, en trekt met zijn piano verder langs Eindhoven, Nijmegen, Den Haag, Amsterdam, Utrecht en Groningen.

Ironie als handelsmerk

Precies het tegenovergestelde zingen van wat je bedoelt, het is het handelsmerk van Randy Newman. Dat deed hij al op zijn grote hit, 'Short People' uit 1977. Daar zingt hij dat "kleine mensen grote leugens vertellen", terwijl het nummer eigenlijk bedoeld is als aanklacht tegen vooroordelen jegens kleine mensen.

Ook het in 2004 uitgebrachte nummer 'I'm Dreaming' kent een vergelijkbare omkering. Newman sprak er zijn steun mee uit voor toenmalig presidentskandidaat Barack Obama en de zinsnede "Ik droom van een witte president" was een aanval op zijn landgenoten die géén zwarte president wilden.

Of Newman ook volgend jaar zijn favoriete presidentskandidaat met een lied zal steunen, is niet duidelijk. "Ik weet nog niet wie ik zal steunen, maar het zal in elk geval een Democraat zijn. Al was het alleen maar omdat er geen alternatief is. De Republikeinen vertegenwoordigen niks. Als Hillary Clinton genomineerd wordt, ga ik voor haar. Ik mag haar en ze zal een adequate president zijn."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden