Tevergeefs jagen op spijbelaars

Vijf agenten, twee leerplichtambtenaren en een wethouder in Spijkenisse maakten gisteren tijdens de Dag van de Leerplicht jacht op spijbelaars. Argumenten als 'tussenuur' of 'vrij' werden bij de scholen gecontroleerd. ,,Maar goed dat ik vandaag niet spijbel.”

SPIJKENISSE - In winkelcentrum 't Plateau in Spijkenisse-Noord is het om halftwee 's middags rustig. Onder de parasol van de snackbar drinken vijf meisjes een milkshake. Zij hebben een tussenuur. In het café aan de andere zijde van het centrum zitten alleen twee mannen op leeftijd aan de bar met een glas bier. Vijf agenten staan klaar om spijbelende scholieren terug te brengen naar school. Als buurtagent Arnold van Bastelaar twee ijsetende meisjes ziet, loopt hij direct op hen af. ,,Wij zijn gewoon eerder vrij, meneer”, zegt vmbo'er Elfrida Dossett (12). ,,Ik heb nog nooit gespijbeld”, vertelt haar klasgenoot Samantha Staat (14). ,,Mijn moeder vermoordt mij namelijk als ze daar achter komt.” Van Bastelaar belt ter controle naar de school. ,,Alles oké”, zegt hij. De meisjes lopen giechelend weg.

De Dag van de Leerplicht werd vorig jaar voor het eerst in Rotterdam gehouden op initiatief van de gemeente. Dit jaar doen gemeenten uit heel Nederland mee. Acties variëren van posters plakken met de slogan 'Leerplicht, neem het niet te licht', tot belacties naar ouders van telaatkomers, tot het aanspreken van scholieren door de politie.

Volgens Marjolijne Lewis, wethouder van onderwijs en welzijn, moet je kinderen van jongs af aan attenderen op hun leerplicht.

,,Veelvuldig spijbelen leidt vaak tot vroegtijdig schoolverlaten en dat willen wij voorkomen”, zegt zij. Wie op regelmatige basis (lees: wekelijks) spijbelt, kan in Spijkenisse rekenen op straf. Lewis:,,Wij kijken wel naar achterliggende problemen van deze scholieren, maar wie niet luistert moet soms voelen. Diegenen wacht een taakstraf zoals de gemeentetuin schoffelen.”

Scholieren in het centrum van de stad ontkomen ook niet aan de controles van - zoals zij het noemen - de 'landelijke spijbeldag'.

,,Wat krijg ik als ik niet spijbel”, vraagt havist Adriana Lima (14) aan de agent die haar school belt. ,,Je diploma”, antwoord de wethouder lachend. Ook haar 16-jarige zus ontkomt niet aan de controle.

Als de wethouder, de agenten en de twee leerplichtambtenaren hun weg vervolgen, zijn de zussen meer open over hun schoolverzuim. Maria Lima: ,,Ik spijbel wel eens een uurtje. Zo'n drie keer per maand, denk ik. Het is maar goed dat dat niet vandaag is. Balen, als je gepakt wordt, al neem ik wel het risico.” Adriana: ,,Ik heb op de basisschool veel gespijbeld. Ik verzon een smoes en dan ging ik met vrienden rondhangen. Toen school en mijn ouders erachter kwamen, waren ze behoorlijk kwaad.”

Huseyin Pala (18) uit 5 havo genietmet vier vrienden van de zon en een zak chips. Hij heeft nog nooit gespijbeld. ,,Ik denk er wel eens over na”, zegt hij. ,,Sommige docenten zijn erg saai en dan heb ik geen zin in hun les.” Slapen is zijn oplossing. Huseyin: ,,Mijn ouders zijn heel streng, dus als zij erachter zouden komen dat ik spijbel... daar moet ik niet aan denken.”

Als de actie halverwege de middag eindigt, is geen enkele scholier betrapt op spijbelen. ,,Veel tussenuren, lerarenoverleg en scholieren die vrij hebben omdat zij vlak voor hun examens zitten”, verklaart een agent. Wethouder Lewis vindt de actie desondanks geslaagd. ,,Wij hebben laten zien dat spijbelaars worden aangepakt. Onze actie verspreidt zich snel genoeg onder scholieren.”

Met praten is alweer een slag gemaakt, meent zij. ,,Wij sturen met de actie de boodschap uit dat wij ook kunnen helpen als gemeente.” Aan de andere kant wil zij spijbelen niet dramatiseren.

,,Ik heb tijdens mijn middelbare schoolperiode ongetwijfeld ook wel eens een terras in de zon verkozen boven de wiskundeles.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden