Tesla-baas Elon Musk: van goeroe naar ongeleid projectiel

Tesla-topman Elon Musk rookt een joint tijdens een podcastinterview. Beeld still CNNMoney
Tesla-topman Elon Musk rookt een joint tijdens een podcastinterview.Beeld still CNNMoney

Blowen op de radio, omstreden tweets de wereld insturen, Tesla wel van de beurs, Tesla niet van de beurs; het zijn rare fratsen die Tesla-topman Elon Musk uithaalt. Is hij zijn greep op het bedrijf kwijt?

Ieder genie heeft zo zijn eigenaardigheden, maar Tesla-baas Elon Musk lijkt zo onderhand de weg kwijt. Bijna elke week is er wel wat met Musk of zijn bedrijf. De incidenten lopen uiteen van onschuldige akkefietjes als het afsnauwen van journalisten tot ernstige zaken zoals het twitteren dat Tesla mogelijk van de beurs gaat - om daar later doodleuk weer van terug te komen.

Woedende beleggers sleepten Musk en zijn bedrijf om zijn tweets voor de rechter en ook de Amerikaanse beurswaakhond SEC kwam in actie.

Musk (ruim 22,5 miljoen volgers op Twitter) haalde zich ook een hoop ellende op zijn hals rondom de reddingsactie voor de jonge voetballertjes die in juli vastzaten in een Thaise grot. Musk bood de reddingsploeg een miniduikboot aan, maar die vond dat een 'pr-stunt' en wimpelde het aanbod af. Musk maakte een van de duikers daarop uit voor 'pedofiel', excuseerde zich daar later voor, om het duikteam wéér later opnieuw uit te schelden, deze keer voor 'kinderverkrachters'.

null Beeld still CNNMoney
Beeld still CNNMoney

De jongste frats haalde Musk uit tijdens een podcastinterview, vorige week. Die uitzending - te zien op YouTube - draait uit op het roken van een joint met presentator Joe Rogan. Die vraagt Musk volgens Associated Press na afloop van de uitzending of hij dat wel vaker doet, blowen. De Tesla-baas, inmiddels voorzien van een glas whisky, antwoordt ontkennend: "Ik vind niet dat het heel goed is voor de productiviteit."

Beleggers houden niet van zulke praktijken: de aandelen Tesla daalden na de jointvideo met meer dan 6 procent tot 263,24 dollar per aandeel - het laagste punt sinds april.

null Beeld still CNNMoney
Beeld still CNNMoney

Tussendoor waren ook nog even een paar belangrijke medewerkers van Musk opgestapt; David Morton, chief accounting officer bij Tesla Inc., hield het na een maand voor gezien. Volgens persdienst Bloomberg keert ook Gabrielle Toledano, hoofd personeelszaken, niet terug bij Tesla na een verlof. En directeur communicatie Sarah O'Brien bevestigde aan Associated Press eveneens dat ze ermee ophoudt.

Het lijkt erop dat de 47-jarige Elon Musk de controle over zijn imperium, en over zichzelf, langzaam maar zeker aan het verliezen is. De status van goeroe, voor wie geen uitdaging te groot was, heeft plaatsgemaakt voor die van een ongeleid projectiel. Die er ook nog eens niet in slaagt winst te maken.

null Beeld still CNNMoney
Beeld still CNNMoney

Musk is vooral een geschikte peer als hij goed nieuws heeft. Een ruimtevaartproject, de aankondiging van dakpannen met zonnepanelen, een nieuw automodel Tesla: dan is er geen beter gezelschap dan Elon Musk. Totdat zich slecht nieuws aandient: een ondermaatse autoproductie van het nieuwe Model 3, ruim 700 miljoen dollar kwartaalverlies, haperende robots, het nieuws dat Tesla toeleveranciers heeft verzocht om betalingen terug te storten. Dan ligt het volgens Musk aan anderen, bij voorkeur de media. Of zoals Musk twitterde: 'De schijnheilige hypocrisie van grote mediabedrijven die aanspraak maken op de waarheid, maar die net genoeg publiceren om de leugen te verzachten, is waarom het publiek hen niet langer respecteert.'

Donald Trump

Door deze communicatie maakt de vaak gemaakte vergelijking met Apple-legende Steve Jobs onderhand plaats voor een vergelijking waarmee Musk veel minder blij zal zijn: die met Twitter-president Donald Trump. 'Musk doet een Trumpje', wordt er dan geschreven, want dat krijg je er van.

Hoe dan ook is de positie van Musk niet langer onomstreden. De mogelijkheid om de grote roerganger te lozen werd tijdens de jaarvergadering begin juni van dit jaar niet aangegrepen, maar Tesla erkent wel de kwetsbaarheid van het bedrijf als één of slechts enkelen het voor het zeggen hebben. In het jaarverslag 2017 noemt de autobouwer ook namen en rugnummers: 'In het bijzonder zijn we sterk afhankelijk van de diensten van Elon Musk, onze Chief Executive Officer en Jeffrey B. Straubel, onze Chief Technical Officer.'

Als Tesla inderdaad niet zonder de stuurmanskunst van de slingerende Musk kan, valt het ergste te vrezen voor de wegbereider van het elektrisch rijden.

Lees ook:

De ellende lijkt nog lang niet voorbij voor Elon Musk en Tesla

Topman Elon Musk spreekt al van ‘een ondraaglijk jaar’, maar de ellende lijkt nog niet voorbij, voor hem en voor Tesla.

Elon Musk schokt Wall Street met tweet om Tesla van de beurs te halen

Niet eerder kondigde een topman via Twitter aan zijn bedrijf van de beurs te willen halen. Elon Musk (Tesla) deed dat wel, en mogelijk met gevolgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden