Terwijl Vilvoorde sluit, wil Madrid Renault subsidie geven voor uitbreiding

Van onze redactie economie AMSTERDAM - Het omstreden besluit van het Franse autoconcern Renault om zijn fabriek in het Belgische Vilvoorde te sluiten, leidt mogelijk toch tot Europese sancties. Europees commissaris voor concurrentiebeleid Karel van Miert stelt een eerder in Spanje toegezegde staatssteun van 27,5 miljoen gulden voor een Renault-fabriek in Valladolid ter discussie.

De Spaanse staatssteun maakt deel uit van een uitbreidingsprogramma ter grootte van 165 miljoen. Van Miert vermoedt dat Vallodolid een deel van de productie van de met sluiting bedreigde vestiging in Vilvoorde moet overnemen. “Het is natuurlijk absurd dat ze een winstgevend bedrijf als in Vilvoorde sluiten, terwijl ze in Spanje met overheidssteun aanvullende investeringen doen”, zei hij gisteren. “We zullen daarom kritischer dan doorgaans naar deze verstrekking van staatssteun kijken.” Tot nader order mag de Spaanse overheid daarom de steun niet uitbetalen.

Protest zwelt aan

De protesten tegen de sluiting van de Renault-fabriek in Vilvoorde, bij Brussel, zwellen inmiddels aan. Zo'n 300 Belgische Renault-werknemers hielden gisteren in Parijs een demonstratie. Later sloten zich daarbij enkele honderden werknemers van de Franse vestigingen bij aan. Ze riepen leuzen als 'zelfde baas, zelfde strijd'. De Belgische werknemersvertegenwooriger Raymond Smeulders noemde het besluit van Renault een “laffe en oneconomische beslissing”. Hij stelt voor te praten over werktijdverkorting, als een mogelijke oplossing om zo banen te behouden en de productiviteit op te voeren.

Ook in Portugal is onrust ontstaan. Daar zou Renault zich niet aan een eerdere toezegging houden om 180 nieuwe banen te scheppen in de fabriek in Setubal. Er zouden zelfs nog veertig mensen weg moeten.

Franse en Belgische vakbonden willen volgende week dinsdag een bijeenkomst op Europees niveau beleggen over de ontwikkelingen bij Renault. De bonden willen samenkomen bij de belangrijkste Renault-vestiging in Boulogne-Billancourt, in het westen van Parijs.

Bovendien leggen de werknemers van de Renault-fabrieken in Frankrijk, België en Spanje vandaag al het werk voor een uur neer. Volgende week zondag is in Brussel een grote gezamenlijke demonstratie van de christelijke en socialistische vakbonden in Belië.

De actievoerders in Vilvoorde kregen gisteren ook steun van vakbondsvertegenwoordigers uit andere Europese landen. Uit Nederland kwam FNV-voorzitter J. Stekelenburg zijn solidariteit met de stakers betuigen.

Ondanks de protesten blijft de Renault-top intussen onversaagd vasthouden aan het voornemen om de Belgische fabriek te sluiten. Topman Louis Schweitzer zei dat gisteren tijdens een overleg met de Franse ondernemingsraad en vakbonden. Vertegenwoordigers van de Belgische ondernemingsraad werden niet toegelaten. De bestuursvoorzitter zegde wel toe later met een Belgische delegatie te willen praten.

Renault zegt niet om de sluiting van Vilvoorde heen te kunnen. De autofabrikant gaat ervan uit dat de op 20 maart te publiceren jaarresultaten sterk negatief zullen uitvallen. Volgens analisten stevent Renault dit jaar af op een verlies van omgerekend een miljard gulden. Daar bovenop komen nog tal van voorzieningen voor herstructureringen.

De Franse premier Juppé heeft gezegd dat Renault in Frankrijk ook 2800 banen wil schrappen, bovenop het verlies van 3100 arbeidsplaatsen in Vilvoorde. Het Franse concern is volgens de premier wel bereid te onderhandelen over sociale begeleidingsmaatregelen.

Een sprankje hoop gaven gisteren berichten in de Vlaamse zakenkrant Financieel Economische Tijd over belangstelling voor Vilvoorde van de zijde van de Koreaanse automobielfabrikant Kia. Later op de dag bleek er echter geen officieel overleg te zijn geweest tussen Kia en Renault. De Kia-zegsman weigerde in te gaan op de vraag of Kia of andere Koreanen het bedrijf wellicht willen overnemen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden