Terwijl Spanje wonden likt, doemt nieuwe visoorlog op

SANTIAGO DE COMPOSTELA (AFP, AP) - Terwijl een nieuw visserijconflict met Marokko opdoemt, hebben 20 000 Spaanse vissers zaterdag gedemonstreerd tegen het akkoord met Canada dat een einde maakte aan de vorige vis-oorlog.

Op inititatief van de regionale regering en vervoerd in door de gemeenten gehuurde bussen, betoogden Spaanse vissers en hun sympathisanten in Santiago tegen het akkoord dat de Europese Unie op 21 april sloot met Canada. Daarin werd een einde gemaakt aan het conflict rond de vangstverdeling van de heilbot rond het Canadese Newfoundland. De premier van de autonome regio Galicië, de conservatief Manuel Fraga, laakte “het treurige, demagogische en bedrieglijke spektakel dat Canada veroorzaakte om onze vissers in diskrediet te brengen”.

Nu het visserijconflict voorbij is, likt Galicië zijn wonden. Vingen de vissers uit de Europese Unie - met name Spanjaarden en Portugezen - vorig jaar nog 40 000 ton heilbot, voortaan mogen ze nog maar 11 000 ton vangen. Van de 38 in heilbotvangst gespecialiseerde schepen in Galicië (Noordwest-Spanje) zullen er twintig een andere bestemming moeten zoeken, waarschijnlijk rond IJsland of in de Barentszee.

Vis is voor Spanje heel belangrijk. Het land kent na Japan de hoogste visconsumptie ter wereld. In de vissector werken 500 000 mensen, waarvan 85 000 vissers op zee. Spanje telt 18 890 vissersschepen.

De Portugese premier Cavaco Silva waarschuwt dat het een “gevaarlijk precedent” is dat het visakkoord voorrang geeft aan de rechten van kustland Canada. Het gaat immers om de vangst op open zee, buiten de 200-mijlszone van Canada. De Europese Unie stond in de onderhandelingen zwak, omdat veel lidstaten - “het Verenigd Koninkrijk, onder andere” - hun betrekkingen met Canada belangrijker vonden dan het eerbiedigen van het internationale recht. De Portugese premier zei dit gisteren in een vraaggesprek in de Spaanse krant El Pais.

Intussen dreigt een nieuw conflict te ontstaan, nu de Europese Unie nog geen overeenstemming heeft weten te bereiken met Marokko over de visvangst voor de kust van dat land. Marokko sloot in de nacht van zaterdag op zondag zijn wateren voor Europese treilers. Het verbod geldt zolang geen akkoord is ondertekend om overbevissing tegen te gaan, zei minister van visserij Sahel. Op 12 mei praat de EU verder met Marokko.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden