Terwijl Parijs praat, groeit het aantal groene landen

In de Mojavewoestijn in Californië levert het Ivanpahproject groene stroom door met zonlicht via ruim 300.000 spiegels zout in drie torens te verhitten en daarmee turbines aan te drijven. Ook in de nacht is het zout nog heet genoeg voor de stroomproductie. Beeld AFP
In de Mojavewoestijn in Californië levert het Ivanpahproject groene stroom door met zonlicht via ruim 300.000 spiegels zout in drie torens te verhitten en daarmee turbines aan te drijven. Ook in de nacht is het zout nog heet genoeg voor de stroomproductie.Beeld AFP

Bij de Klimaatconferentie in Parijs wordt wellicht een veel beter resultaat geboekt dan vooraf werd verwacht. Maar het kan nóg veel beter, bewijzen landen als Uruguay en Zweden, en provincies in nota bene kolenmoloch Australië.

Wie wil weten wat er écht mogelijk is met duurzame energie, moet niet alleen naar de enorme investeringen in China en de VS kijken. Op tal van onverwachte plekken in de wereld wordt duurzaam denken al heel vergaand omgezet in duurzaam doen.

95 procent
Zo had de Britse krant The Guardian een weekje geleden een prima artikel over Uruguay (met dank aan een uber-tipgever). Dit Zuid-Amerikaanse land kon melden dat het inmiddels 95 procent van zijn stroom duurzaam opwekt. 95 procent! Van alle energie, inclusief onder meer brandstof voor auto's, trucks en bussen, is nu al 55 procent duurzaam. Zonder subsidies, en de prijs van stroom is er nu, gecorrigeerd voor inflatie, lager dan tien jaar geleden. Hoezo is groene energie duur?

Consequent beleid
Nou heeft Uruguay dat mede te danken aan veel waterkrachtcentrales. Ook voordat de vooruitstrevende regering in 2008 besloot consequent voor duurzame energie te gaan, was al veel stroom groen. Maar moest toen nog grijze stroom worden geïmporteerd, inmiddels voert het land groene stroom uit.

Uruguay is het op één na kleinste land van Zuid-Amerika en telt slechts 3,4 miljoen inwoners. Die trekken niet alleen de mondiale aandacht met hun groene stroom, maar eerder al met legalisering van marijuana, en het juist sterk beperken van de vrijheid van tabaksfabrikanten, terwijl de wetten voor echtscheiding en abortus ook zeer liberaal zijn, zeker voor Latijns-Amerikaanse, katholieke, landen. Mocht ik ooit, door de stijging van de zeespiegel, klimaatvluchteling worden, dan weet ik waar ik heen wil.

Warm IJsland
Maar Uruguay is niet het enige land dat veel verder gaat dan wat de Klimaattop in Parijs zal aanbevelen. IJsland kan zich dankzij zijn aardwarmte 's werelds grootste groene energieproducent per hoofd van de bevolking noemen (met een bevolking van 323.000 zielen is dat misschien ook weer niet zo héél moeilijk.) Nog dichter bij huis blijft Zweden zich onderscheiden als groen land. Het streeft ernaar als eerste welvaartsstaat geheel op fossielvrije energie te draaien.

Aussie vs Aussie
Minstens net zo opmerkelijk is de vooruitgang die in Australie wordt geboekt. Het land als geheel is kolenkampioen en wil daar de wereld graag nog heel veel van verkopen. Maar individuele provincies kijken daar heel anders tegenaan. Zuid-Australië denkt volgend jaar al 50 procent van zijn stroom duurzaam op te wekken, tien jaar eerder dan gepland. En mikt nu op 100 procent groene stroom.

Dat punt heeft Neder-Oostenrijk, de grootste deelstaat en met 1,65 miljoen inwoners half zo groot als Uruguay, inmiddels al bereikt. Waar de Australiërs al veel windenergie opwekken, profiteert Oostenrijk mede van zijn vele waterkracht.

Californië
In de VS is Californië van oudsher de meest vooruitstrevende staat. Dat geldt nu ook weer op energiegebied. De gourverneur streefde al naar 50 procent duurzame stroom in 2030 en heeft dat in Parijs verhoogd naar 70 procent. Dat zet zoden aan de dijk, want de economie van Californië is net zo groot als die van Brazilië, en de staat zou als land in de top-10 van de grootste economiën prijken. Aan de andere kant van het Noord-Amerikaanse continent wil de staat New York niet al te veel achterblijven. In 2030 moet New York op 50 procent groene stroom draaien.

Nederland
En Nederland? Daar groeit de CO2-uitstoot gewoon nog vrolijke verder.

Vijf jaar Vincent wil zon!

Vandaag is het voor mij persoonlijk ook een beetje een bijzondere dag. Het is op de kop af vijf jaar geleden dat ik met dit weblog begon.
Eindelijk! Commerciële zonnestroom luidde de hartekreet die ik boven die eerste aflevering plaatste.
Precies een maand daarvoor had Urgenda haar actie gelanceerd om samen zonnepanelen met korting in te gaan kopen en ik had begin december besloten om daaraan mee te doen en om vervolgens mijn ervaringen met die actie en met de zonnepanelen met de lezers van Trouw te delen.
Zoals ik een maand geleden al schreef heb ik van het meedoen nog geen moment spijt gehad, en dat geldt ook voor het bijhouden van dit weblog. Het was en is veel werk (elke aflevering kost inclusief lezen van achtergrondinformatie al gauw vele uren van mijn vrije tijd), maar ik heb er ook enorm veel kennis door vergaard en hoop er nog lang mee door te gaan...

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden