Terugslag EU veel groter

AMSTERDAM - Na de sterke terugval van de economische groei in de Verenigde Staten beginnen ook de vooruizichten voor de Europese Unie in rap tempo te versomberen. Gisteren bleek uit een enquête onder Duitse managers dat het ondernemersvertrouwen er onverwacht fors is afgenomen.

Volgens de meest recente ramingen zal de economische groei in Duitsland dit jaar bovendien terugzakken naar een magere 1,3 procent, nadat het land vorig jaar nog drie procent groei had gescoord. Maar het kan nog sterker gaan tegenvallen. De Duitse minister van economische zaken Werner Müller voorziet dat de economische groei in het nu lopende tweede kwartaal zelfs op nul procent zal uitkomen. En Hans-Helmut Kotz, bestuurder van de Duitse centrale bank, zei eveneens gisteren het voor mogelijk te houden dat zijn land niet minder dan een regelrechte recessie te wachten staat. De groeivertraging in Duitsland is ongetwijfeld van grote invloed op de ontwikkelingen elders. Het land is immers niet alleen veruit de grootste economie in Europa, maar bovendien de belangrijkste handelspartner van vrijwel alle andere Europese landen, waaronder Nederland.

Het Duitse ondernemersvertrouwen, zoals maandelijks geregistreerd door het gezaghebbende economische onderzoeksinstituut Ifo in München, viel in de maand mei terug naar 90,9 punten, werd gisteren bekendgemaakt. In april stond de index nog op 92,5. Voor de vijfde achtereenvolgende maand gaf mei bovendien een stijging van het Duitse werkloosheidscijfer te zien.

Behalve Duitsland vertoont ook Frankrijk een onverwacht sterke conjuncturele terugslag. Donderdag werd duidelijk dat de bevolking er uit angst voor werkloosheid meer en meer de hand op de knip houdt. De consumentenbestedingen, goed voor circa de helft van 's lands bruto binnenlands product, daalden er in zowel april als mei met een half procent. Dit terwijl aanvankelijk nog een lichte groei werd verwacht. Na de vrij plotselinge terugval van de economische groei in de VS (van circa 5 procent naar 1,4 procent nu op jaarbasis) concludeerden de meeste politici meteen dat dit slechts een 'beperkte' weerslag op Europa zou hebben. Het heeft er nu echter alle schijn van dat dit effect veel ingrijpender zal zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden