Terugreis niet heilzaam voor Lourdesgangers

Ze waren vanaf de luchthaven Twenthe per vliegtuig vertrokken en keerden er in een touringcar weer terug. Twee weken na de terugkeer op vertrouwde Twentse bodem ligt de terugreis circa zestig bedevaartgangers nog zo zwaar op de maag, dat zij een jurist in de arm hebben genomen. Die moet voor hen een schadevergoeding claimen bij de directie van Rotterdam Airport. Het was namelijk wel degelijk de bedoeling dat de bedevaartgangers na hun verblijf in Lourdes met het vliegtuig van Air Toulouse op de luchthaven Twenthe zouden terugkeren.

Dat de terugreis van Rotterdam naar Enschede per bus moest worden afgelegd, kwam doordat de Rotterdamse luchthavendirectie het toestel van de Franse maatschappij bij de tussenstop op Rotterdam Airport aan de ketting liet leggen.

In Rotterdam stond nog een rekening van 77 000 gulden aan landingsrechten open, zo kreeg de bemanning bij de tussenlanding te horen. En het vliegtuig met de bedevaartgangers zou pas mogen vertrekken, als het geld binnen was. Drie uur later bleek dat het geld niet zou komen en moest het voornamelijk uit oudere katholieken bestaande gezelschap noodgedwongen met de bus naar huis.

In het vliegtuig was de spanning intussen tot het kookpunt gestegen. Eén van de passagiers raakte van de spanning zodanig in ademnood, dat hij zuurstof toegediend moest krijgen.

“Die mensen, onder wie veel zieken en gehandicapten, zijn onnodig drie uur lang in dat vliegtuig vastgehouden. Een geschil tussen de directie van Rotterdam Airport en Air Toulouse is over de ruggen van de passagiers uitgevochten. Dat kan echt niet”, vindt jurist mr. J. de Groot uit Haaksbergen.

De Groot, directeur van het Bureau letselschaden, is door de passagiers ingehuurd om 'smartegeld' te eisen voor het kleine leed. Duizend gulden per passagier verlangt De Groot “bij wijze van gebaar” van de Rotterdamse luchthaven.

Rotterdam Airport stelt zich op het standpunt dat De Groot maar bij Air Toulouse aan de bel moet trekken. “Hun advocaat meent dat ik geen been heb om op te staan”, zegt mr. De Groot. Die stelling geldt hoogstens voor enkele van de gedupeerde passagiers, maar volgens De Groot zeker niet voor zijn juridische missie. “Als men de claim botweg blijft afwijzen, stap ik naar de kantonrechter.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden