Update

Teruglezen: drie bommen ontploften in Brussel

Gewonden liggen op straat bij metrostation Maalbeek in Brussel.Beeld anp

In Brussel zijn dinsdag zeker dertig doden en meerdere gewonden gevallen bij verschillende aanslagen op het vliegveld en bij een metrostation. Rond 24.00 uur was nog steeds een klopjacht gaande op een dader die nog op de vlucht is. Lees hier wat er dinsdag in Brussel heeft plaatsgevonden. Dit bericht wordt niet meer aangevuld.

"Wat we vreesden, is gebeurd: bij twee aanslagen in Zaventem en in Maalbeek hebben terroristen moorden gepleegd." De Belgische premier Charles Michel legde vanochtend een emotionele verklaring af, nadat België was opgeschrikt door verschillende aanslagen in haar hoofdstad.

Rond 08.00 uur vonden twee explosies plaats in de vertrekhal van de Brusselse luchthaven Zaventem. Volgens de Brusselse brandweer zijn hierbij zeker tien doden en 96 gewonden gevallen. De Nederlandse Hanneke van Oudheusden raakte lichtgewond.

De procureur van Brussel zei rond 18.40 uur dat beide explosies toe te schrijven waren aan een zelfmoordaanslag. Het vliegveld blijft zeker tot morgenavond nog gesloten.

Minstens een van de explosieven op de Brusselse luchthaven bevatte spijkers. Dat maakt Marc Decramer van het academisch ziekenhuis in Leuven op uit het feit dat veel slachtoffers zijn binnengebracht met spijkers in hun lichaam. De spijkers zijn waarschijnlijk toegevoegd om meer slachtoffers te maken. Een derde bom ontplofte niet, en werd later gecontroleerd onschadelijk gemaakt.

Belgische veiligheidsdiensten hielden al rekening met mogelijke aanslagen, nadat vrijdag terreurverdachte Saleh Abdeslam werd opgepakt in de Brusselse wijk Molenbeek. De Belgische koning Filip zei om 19.00 uur op de televisie dat de actie 'laf en verwerpelijk' was.

Terreurorganisatie Islamitische Staat heeft dinsdagmiddag via zijn persbureau Amaq de verantwoordelijkheid voor de aanslagen in Brussel opgeëist. In een later verspreide (gesproken) verklaring zegt de terreurgroep dat er 'zwarte dagen' aankomen.

Ook aanslagen bij metrostation
De explosies bij metrostation Maalbeek vonden plaats rond 09.00 uur, dicht bij de instellingen van de Europese Unie. Hierbij zijn zeker 20 doden en 106 gewonden gevallen bij het metrostation, liet Ivan Mayeur, de burgemeester van Brussel, vanmiddag in een persconferentie weten. 17 mensen zijn ernstig gewond. De slachtoffers uit het metrostation vertoonden geen letsel van een spijkerbom.

Daders op de vlucht
Volgens Belgische media is zeker nog één dader op de vlucht. De politie heeft van deze man een opsporingsbericht verspreid. Er waren vandaag diverse meldingen van huiszoekingen in de stad, maar de media is gevraagd daarover te zwijgen in het belang van het onderzoek.

Bij een van die huiszoekingen werd halverwege de avond een IS-vlag gevonden, zo meldde de politie tegen de VRT. Ook werd daar een andere spijkerbom aangetroffen, evenals 'chemische producten'. Om welke producten het gaat, is onbekend.

Op de video hieronder is te zien wat er na de explosies gebeurde in de vertrekhal van het Brusselse vliegveld.

Vertrekhal verwoest
De bommen in luchthaven Zaventem waren zo zwaar dat de volledige vertrekhal verwoest is, zo vertelde luchthavenmedewerker Miguel Deliaert op de Belgische Radio 1. "Op het ogenblik dat we aan het werken waren, hoorden we eerst een heel zware knal, gevolgd door een tweede. Ik kon opmaken dat het op het niveau van de vertrekhal was. Mensen gingen zich verschuilen onder stoelen en banken, want het plafond kwam naar beneden. We wisten meteen dat er iets zwaar aan de hand was. Ik ben even in de vertrekhal gaan kijken, die is volledig verwoest. Ik vermoed dat het zware bommen waren en heb ook slachtoffers zien liggen."

Tekst loopt door onder tweet.

Op de luchthaven is inmiddels geen activiteit meer. Het Crisiscentrum vraagt uitdrukkelijk om niet naar de luchthaven te komen. Alle wegen van en naar de luchthaven zijn afgezet. Alle vluchten naar Zaventem worden omgeleid naar andere luchthavens, meldt luchtverkeersleiding Belgocontrol.

Dreigingsniveau opgeschroefd
Het dreigingsniveau is in België opgetrokken tot niveau vier, het hoogste niveau voor terreurdreiging. Dat gebeurde op last van het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse (OCAD). Dit dreigingsniveau wordt zeker tot morgenmiddag ingesteld, zo werd rond 18.40 uur duidelijk op een persconferentie van premier Michel.

Rond 16.00 uur werden de maatregelen die daarbij gelden - metro's die niet rijden en het uitdrukkelijke verzoek binnen te blijven - juist iets versoepeld. Dat betekende dat de metro's 2 en 6 weer gingen rijden en dat ouders hun kinderen van school mochten halen.

Premier Charles Michel sprak tijdens een persconferentie zijn medeleven met de slachtoffers uit. "Onze eerste gedachte gaat uit naar de slachtoffers en hun families, en ook naar de mensen die nog op nieuws wachten over hun naasten."

Michel sprak van een 'tragedie' en een 'zwarte dag' voor België. Hij roept op tot kalmte en solidariteit. "We worden op de proef gesteld, we moeten dit samen het hoofd bieden."

Een deel van het personeel van de Belgische kerncentrale Tihange is dinsdag naar huis gestuurd, meldt energiemaatschappij Electrabel. Het gaat om een standaard veiligheidsmaatregel die volgde op de terroristische aanslagen. Personeel dat nodig is om de centrale te laten draaien, blijft aan het werk, beklemtoonde Electrabel.

Extra maatregelen in Nederland
Ook in Nederland worden 'veiligheidsmaatregelen genomen die nodig zijn', laat terrorismecoördinator Dick Schoof weten. Hij volgt de situatie in België op de voet. De maatregelen betekenen dat de marechaussee extra patrouilles uitvoert op de luchthavens Schiphol, Rotterdam en Eindhoven. De marechaussee voert verscherpte controles uit bij de Belgische grens. Ook Frankrijk heeft de controles langs de Belgische grens verscherpt.

Het Nederlandse Rode Kruis heeft de website Ikbenveilig.nl online gezet, voor mensen die nu bij de rampplekken in Brussel zijn en hun naasten willen laten weten dat ze veilig zijn. Lees hier meer over de reacties en maatregelen in Nederland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden