Terugkijkend op een verloren leven zonder seks - De buitenlandweek in quotes

null Beeld AP
Beeld AP

Van de Noord-Koreaanse atoomproef tot de State of the Union van president Obama, de pensioenplannen van Paus Benedictus XVI en Valentijnsdag. Ook deze week valt er over de grens genoeg te bespreken. Een overzicht in quotes.

Tussenpaus
Benedictus XVI verrast de wereld als hij maandagmiddag bekend maakt eind deze maand met pensioen te gaan. Als hij het - deo volente - tot dan nog even volhoudt, is de Duitser de eerste paus sinds de dertiende eeuw die niet in het harnas sterft. Half maart gaan de stemgerechtigde kardinalen in conclaaf over zijn opvolging, en is het wachten op witte rook.

"Nadat ik herhaaldelijk voor God bij mezelf te rade ben gegaan, ben ik tot de stellige overtuiging gekomen dat mijn krachten niet langer toereikend zijn om adequaat het Petrusambt te vervullen."
Paus Benedictus XVI

"Het zou erg pretentieus zijn voor een kardinaal om te zeggen: ik ben er klaar voor. Niemand gaat zeggen dat hij kandidaat is."
De Braziliaanse kardinaal Odilo Pedro Scherer, aartsbisschop van São Paolo

"De kerk is altijd klaar geweest voor een niet-Europese paus. (...) Ik heb altijd gehoor gegeven, als het de wil van God is."
De Ghanese kardinaal Peter Turkson op de vraag of hij kandidaat is om de volgende paus te worden

"Ik heb het te doen met de paus en alle oude katholieke priesters. Stel je eens voor: terugkijkend op een verloren leven zonder seks."
De Britse atheïst Richard Dawkins

State of the Union
De Amerikaanse president Barack Obama ontvouwt, ditmaal zonder retorische hulp van speechschrijver Jon Favreau, zijn beleidsplannen in de jaarlijkse State of the Union. Obama spreekt over de economie, maar ook over zijn vastberadenheid om klimaatverandering tegen te gaan en het wapenbezit onder zijn landgenoten in te perken.

De discussie over wapens staat weer volop in de politieke schijnwerpers sinds de schietpartij op een basisschool in het stadje Newtown. In de zaal zijn zelfs slachtoffers van schietpartijen aanwezig om de voornemens van Obama extra kracht bij te zetten. De toespraak is voer voor de Amerikaanse wapenlobby en de Republikeinse partij - die een opvallend inkijkje in haar toekomstplannen geeft.

Marco Rubio, de senator uit Florida die door velen wordt getipt als presidentskandidaat voor 2016, nam de respons voor zijn rekening.

"Deze voorstellen verdienen het om in stemming te worden gebracht in het Congres. Want in de twee maanden sinds Newtown zijn meer dan duizend verjaardagen, diploma-uitreikingen en jubilea uit onze levens weggenomen door de kogel uit een vuurwapen."
President Barack Obama

"In een toespraak van een uur, hoor ik niets over 'schoolveiligheid'. Minder dan twee maanden nadat we zeggen dat we naar de toestand op onze scholen moeten kijken, zegt de president niets, in zijn hele speech, over de noodzaak om de veiligheid van onze schoolkinderen te verbeteren."
Wayne LaPierre, vice-president van de National Rifle Association (NRA)

"Het idee dat meer belastingen en meer overheidsuitgaven de beste manier is om de hardwerkende belastingbetaler uit de middenklasse te helpen - dat is een oud idee dat elke keer dat het geprobeerd is, mislukt is.
Marco Rubio, Republikeins senator te Florida

Kernproef
De ondergrondse kernproef die Noord-Korea in de nacht van maandag op dinsdag uitvoert, zorgt voor veel opschudding. De Veiligheidsraad van de VN komt in spoedzitting bijeen om de atoomtest te veroordelen. De kracht van de explosie was ongeveer twee keer zo sterk als die van de vorige in 2009. In Zuid-Korea neemt de roep om een eigen atoomprogramma toe.

"We komen er openlijk voor uit: als de imperialisten (Amerikanen, red.) nucleaire wapens hebben, dan moeten wij die hebben, en als zij intercontinentale raketten hebben, dan moeten wij die ook hebben."
De Noord-Koreaanse staatskrant Rodong Sinmun over de nucleaire proef

"Onze kruisraket is een lasergeleid wapen dat zó accuraat is, dat die in staat is om zich door een raam van een Noord-Koreaanse commandopost te boren, waar dan ook op het Koreaanse schiereiland."
Spierballentaal van een woordvoerder van de Zuid-Koreaanse minister van defensie

Valentijnsdag
Aan de Dag van de Liefde valt nauwelijks te ontkomen. Ook niet in Pakistan.

"Dit is het opleggen van Westerse waarden en normen aan een islamitische maatschappij (...) Kijk naar het Westen: mensen houden daar van hun honden, maar gooien hun ouders bij het grof vuil als die oud worden. Wij willen niet zo worden."
Woordvoerder van de Pakistaanse islamistische organisatie Jamaat-e-Islami

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden