'Terugkeer Indiërs kan onze economie stimuleren'

Wat betekent Donald Trump voor Amerika's leiderschap en imago in de wereld? Aflevering 3 van een korte serie: de Indiër Shwan Dsouza hoopt dat een deel van de hoogopgeleiden Indiërs uit de VS terugkeert. Dat zou goed zijn voor India.

"Ik werk als computerprogrammeur voor de Indiase dochter van een Amerikaans bedrijf, en ik heb jarenlang veel in de VS gezeten. Maar ik heb het reizen de laatste tijd teruggeschroefd, omdat mijn vrouw en ik een zoon en een dochter hebben gekregen. Onze kinderen zijn nog klein en ik wil een goede band met ze opbouwen. Het contact met mijn collega's in de VS onderhoud ik nu via e-mail, app en videovergaderingen.


Trump overweegt om de visumregels voor hooggeschoolde buitenlandse werknemers aan te scherpen. Dat zou veel Indiërs treffen, want er gaan een boel Indiase IT'ers op zo'n werkvisum naar Amerika. Het effect van Trumps harde opstelling wordt al zichtbaar. Ik hoor verhalen van Indiase collega's die zijn geweigerd op luchthavens in de VS. Ook worden de Amerikanen racistischer. Dat is logisch, want als de president discrimineert en scheldt op immigranten, dan mag jij het ook.


Ik denk dat Trump niet goed heeft doordacht wat de gevolgen zijn. In het hotel in Los Angeles waar ik in het verleden vaak verbleef, waren alle schoonmakers Mexicanen en Bengalezen. En als ik 's avond naar de buurtwinkel 7-Eleven wandelde, waren alle medewerkers daar ook Bengalezen. Amerikanen willen die banen niet meer.


Luister, de VS hebben nog altijd geweldige denkers en uitvinders. En Amerikanen zijn ontzettend goed in marketing. Maar de hele dag software schrijven, is hard werk. Als ons moederbedrijf in Amerika een vacature heeft voor een programmeur, krijgen ze misschien twee sollicitaties. Als wij hier dezelfde vacature openstellen, staan er honderd mensen voor de deur. Ook als Trump programmeurs uit India gaat weren, komen Amerikanen echt niet ineens massaal op die banen af.


Amerikanen zijn in de ban van entertainment. Als ik aan jongeren in de VS vraag wat ze willen worden, zeggen ze: zanger, danser of topsporter. Geen computerprogrammeur.


Veel mensen in India hebben het over negatieve consequenties van Trumps plannen. Maar ik denk dat ze positief kunnen uitpakken voor ons. De Indiase economie groeit hard. We hebben grote moeite om goed personeel te vinden. En we hebben hier Bangalore steeds meer start-ups en innovatieve bedrijven. Jaren zijn de beste mensen vertrokken naar de VS. Als een deel van hen nu terugkeert, kan dat onze economie een extra stimulans geven."


naam Shawn Dsouza


leeftijd 44 jaar


plaats Bangalore, India


beroep manager en programmeur

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden