Terugkeer Geerts wekt verbazing

Gemeenteraad wil opheldering over aankoop panden door 'Wallenkoning'

Een meerderheid in de Amsterdamse gemeenteraad wil opheldering van wethouder Lodewijk Asscher (PvdA) over de terugkomst van Charles Geerts op de Wallen. Deze 'Wallenkoning' werd in 2007 voor 25 miljoen euro uitgekocht, onder de voorwaarde dat hij niet in het gebied zou herinvesteren. Maar in 2010 heeft hij via een ingenieuze constructie toch twee percelen verworven. Vlak voor en vlak na de deal leende hij miljoenen uit aan een zakenrelatie. Toen deze in gebreke bleef, kreeg Geerts de percelen. Zijn rechterhand kreeg onlangs na screening een vergunning om er een hotel te exploiteren.

De partijen willen nu van Asscher weten hoe dat heeft kunnen gebeuren. Ze kijken ervan op dat Geerts en zijn vertrouwelingen in de stad weer door de screening volgens de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Bibob) komen. In 2007 gebeurde dat niet, onder meer omdat Geerts met een criminele organisatie in verband werd gebracht. De raad stemde in 2007 nog unaniem voor de aankoop van 18 prostitutiepanden van Geerts.

D66-raadslid Carlien Roodink noemt het een 'grote misser' dat het contract met Geerts niet zo is opgesteld dat hij geen Wallenpanden meer kan verwerven. "We willen daar bonafide ondernemers. Dit heeft een luchtje."

Maar volgens de gemeente houdt Geerts zich aan de afspraken omdat uitzonderingen voor bestaande leningen zijn gemaakt. Een woordvoerder laat verder weten dat Geerts nu niet meer actief is als seksondernemer. Een Wallenpand dat hij al sinds 2001 bezit en waar sekstheater Casa Rosso een dependance heeft, wordt hierbij buiten beschouwing gelaten.

Maar zelfs als Geerts op afstand staat, betekent dat volgens SP-raadslid Laurens Ivens niet dat alles in orde is. "Het ging erom dat malafide figuren op de Wallen geweerd werden. Asscher moet dat alsnog regelen, anders maakt hij een grote fout. Wij zijn er niet voor om het pensioen van criminelen te financieren."

Zijn eigen PvdA is milder. Fractievoorzitter Frank de Wolf noemt het 'frustrerend' om te zien dat Geerts weer bezit op de Wallen heeft verkregen. Hij wil weten welke mogelijkheden Asscher heeft om Geerts scherper in de gaten te houden. "Dit lijkt een hele slimme truc. We moeten ons geen loer laten draaien. Maar zo leren we weer wat bij."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden