Teruggekeerde expat kan maar moeilijk aarden

(\N) Beeld
(\N)

Expats die terugkeren naar Nederland onderschatten hoe moeilijk het is weer te integreren in de samenleving. En bedrijven doen te weinig om ’het zwarte gat’ waarin werknemers vallen, te dichten.

Nederland verlaten en een nieuw leven beginnen aan de andere kant van de wereld is eenvoudiger dan terugkeren in onze samenleving. Dat zegt Betina Szkudlarek, die op dit onderwerp promoveerde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

De van oorsprong Poolse onderzocht de rol van grote en middelgrote bedrijven bij de terugkeer van hun expats. Daarvoor sprak zij met trainers die door bedrijven in de hand worden genomen als zij hun expats voorbereiden op de terugkeer.

Wat haar het meest opvalt, is dat bedrijven hun werknemers te laat een reïntegratietraject aanbieden: „Dat gebeurt nu pas als de werknemer weer in Nederland is en aan het werk moet. Dat zou minstens twee maanden voordat de expat terugkeert moeten plaatsvinden, in het land waar de werknemer woont. Op die manier kun je de werknemer niet alleen voorbereiden op de veranderingen in de Nederlandse samenleving, maar ook op de toekomstige rol van de werknemer in het bedrijf.

„Een werknemer ondergaat doorgaans veel persoonlijke veranderingen en de baan die het bedrijf voor hem of haar in gedachten heeft, past vaak niet meer bij de terugkerende expat. De werknemer, niet zelden de high potential, keert dan terug in een functie die tot ontevredenheid stemt. Veel terugkerende expats zoeken daarom naar een andere baan of beginnen voor zichzelf. Met als gevolg dat bedrijven veel geld en energie steken in een werknemer om vervolgens met lede ogen te zien dat de werknemer naar een ander bedrijf vertrekt”, zegt Szkudlarek. Dat is verlies van arbeidskapitaal waar werkgevers wat aan kunnen doen. „Het is een extra investering, maar daar krijgen bedrijven dan ook wat voor terug. De ervaringen, zelfstandigheid en flexibiliteit die een expat met zich meebrengt, zijn waardevol. Daar moet je gebruik van maken.”

Hoeveel terugkerende expats een eigen bedrijf beginnen, is onbekend, maar ze zijn makkelijk te vinden. Google ’expat’ en ’reentry’ en de vele, vele expatbedrijven en specialisten verschijnen op het scherm. The Partners in Relocation Group is er zo één, onder meer in Leerdam. Een van de eigenaren is Frank Waals (54). Hij heeft jaren voor ING in het buitenland gewerkt. Ook mede-eigenaar Isamar van Hilten was expat. Nadat Waals een paar jaar in Oost-Europa en Azië werkte, kon hij zijn draai in Nederland niet vinden. „De bureaucratie en die Hollandse vergadercultuur, ik kon er niet meer tegen. Na jaren in het buitenland weet ik dat het ook anders kan; frisser en flexibeler. Hoezeer bedrijven ook hun best doen te veranderen, het zit er gewoon zo ingebakken.”

De vergaderliefde van Nederlanders was ook voor Peter de Bruin (65), eigenaar van New Options, reden voor zichzelf te beginnen en andere expats te begeleiden. „Mensen die jaren zelfstandig hebben gewerkt en geleefd in het buitenland, keren terug met een enorme bagage. Helaas zien bedrijven dat niet of ze waarderen dat te weinig. Amerikaans onderzoek heeft al uitgewezen dat een kwart van de terugkerende expats binnen twee jaar het bedrijf verlaat. Een kwart van onze cliënten is trouwens al voor zichzelf begonnen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden