Teruggaan op een 'zuivere islam' bestaat natuurlijk niet

NUWEIRA YOUSKINE

Waarom, waarom? Waarom toch een ellenlang interview met een snotneusje dat nog geen coherente gedachte kan formuleren als er een pistool tegen zijn hoofd gehouden zou worden? Omdat, zo legde het artikel zelf haastig tot twee keer toe uit, 'je moet begrijpen waar terreur en jihadisme vandaan kunnen komen'. Dat moest dus duidelijk worden aan de hand van het interview een week geleden in deze krant met Shabir Burhani.

Allemachtig.

Als je op dit interview moet afgaan, begrijp je steeds mínder hoe het kan dat terreur en jihadisme aan zo'n opmars bezig zijn. Je weet in ieder geval wel, dat het succes níet kan voortkomen uit het charisma en de verpletterende inzichten van types als Burhani. Maar misschien heeft de krant ook wel gelijk. Misschien zijn juist dit soort onnozelen, die links en rechts wat islamitische steekwoorden verzamelen en nablaten wat ze op Google vinden, wel potentieel heel gevaarlijk. Ik weet het gewoon niet. Je denkt alleen wanhopig bij jezelf: maar hóé kan het, dat dit soort jongens de eigen belachelijkheden niet inziet? Dat ze zonder blikken of blozen beweren terug te gaan tot de 'zuivere islam van het begin'?

Neem die nonsens van het vormen van een ideale islamitische staat. Dat zou dan teruggaan op de begintijd van de profeet Mohammed, die ook een staat stichtte in Medina. Weten ze dan echt niet dat het idee van een natiestaat zoals zij die zien een heel modern idee is, pas in de negentiende eeuw geconstrueerd? Je moet toch een enorm historisch bord voor de kop hebben om te denken dat Medina ten tijde van de profeet een blauwdruk was van zo'n staat. In Medina heerste eerder een nogal chaotisch komen en gaan van verbanden tussen verschillende stammen, zoals dat nu eenmaal ging in die tijd.

Kijk tevens naar de eeuwige roep van Burhani-achtigen om da'wa, het 'uitnodigen tot het geloof'. Roepen ze ook altijd: dat de profeet daarmee begonnen is - eerst goedschiks en toen hij eenmaal de macht had verworven, meer kwaadschiks. Ook al zo'n anachronisme. De profeet Mohammed deed wederom wat toen ter plekke normaal was: zoveel mogelijk medestanders verzamelen en territorium uitbreiden. Gevaarlijke tegenstanders werden bevochten, want in de woestijn van de zevende eeuw was het eten of gegeten worden. Met zoveel mogelijk zieltjes winnen voor het geloof had dat niet eens zo veel te maken. Want dat is nog het grappigste aan dat hele moderne islamitische da'wa-concept - dat het ordinair is afgekeken van het christelijke missioneren. Met de Bijbel in de hand 'de zwartjes' in Afrika bekeren, dat werk.

Wel, zo kan je nog lang doorgaan met de ontleding van het bizarre gedachtengoed. Laat onverlet, dat het blijkbaar toch wortel schiet bij sommige holle vaten.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden