Terugdraaien huurplannen kan nieuwbouw woningen schaden

Afzwakking van de liberalisering van het huurbeleid kan de bouw van nieuwe woningen belemmeren.

Van onze redactie economie

Dit zeggen het Bouwfonds en de organisatie van beleggers. Doordat de huren meer aan regels zijn gebonden dan minister Dekker (volkshuisvesting) aanvankelijk voor ogen had en huren minder mogen stijgen dan gedacht, worden bouwprojecten soms minder rendabel, zegt F. de Zeeuw, directeur van Bouwfonds MAB. „Wij doen regelmatig geïntegreerde projecten van koopwoningen en huurwoningen. Het kan zijn dat die minder goed van de grond komen doordat investeerders toch niet meedoen omdat zij te zeer zijn gebonden aan een te lage huur.” Het Bouwfonds bouwt per jaar 7500 woningen, waarvan 10 procent huur.

De Kamer praat vandaag opnieuw over het huurbeleid van Dekker. Een van haar doelstellingen is juist dat er meer woningen worden gebouwd om de schaarste aan goede huurwoningen op te vangen.

Ook de Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed (IVBN) denkt dat het beleid schadelijk is. In de club zijn onder meer banken en pensioenfondsen vertegenwoordigd. Volgens directeur Van Blokland lopen de investeerders 900 miljoen euro mis doordat projecten minder aantrekkelijk worden. Hij overweegt een rechtszaak tegen de staat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden