Terugblik op het bridgejaar 2005

Het is altijd leuk om op de laatste dag van het oude jaar even terug te blikken.Voor het Nederlandse bridge is 2005 een vrij succesvol jaar geworden. Het open team (Bakkeren-Bertens, Muller-De Wijs en Jansma-Verhees) haalde op het open EK in Tenerife een gouden plak. Op het WK stelde het team teleur, maar het vrouwenteam sleepte daar knap een bronzen medaille uit het vuur, het seniorenteam werd verdienstelijk vierde. Ook het meisjesteam (tot 25 jaar) mag genoemd worden, in Riccione haalden Marion Michielsen, Rosalien Barendregt, Astrid Dekker,

Claudia van der Salm, Marleen van Gelder en Meike Wortel goud.

Er waren ook zaken die een minder gunstig daglicht werpen op het bridge. Zo werden we dit jaar opgeschrikt door de ontvoeringszaak van topspeelster Claudia Melchers. Gelukkig liep het met een sisser af en het onderwerp verdween even snel uit de media als het gekomen was.

Wat van 2005 echter het meest in herinnering zal blijven is de valsspel affaire van het Italiaanse sterrenpaar Buratti-Lanzarotti tijdens het EK. De zaak is onder behandeling bij de Italiaanse Bridge Bond, maar het ziet er niet naar uit dat we snel een uitspraak kunnen verwachten. Wat gebeurde er ook al weer?

Buratti was als zuid leider geworden in 6 (zie diagram 1), waartegen west met A uitkwam. Hij speelde hierna klaveren na voor de heer in de dummy. Buratti speelde nu B voor en liet die doorlopen toen oost met een kleintje bekende. Dat is wel een heel aparte speelwijze, met B-vijfde tegenover AH-vierde is het toch veel kansrijker om AH te slaan? Het bleek dat Lanzarotti (de dummy) de kaarten van oost gezien had en via het geven van vingersignalen zijn partner op de hoogte zou hebben gebracht van het troefzitsel. Toen zuid geen bevredigende verklaring kon geven voor zijn hoogst ongebruikelijke speelwijze, besloot het Appeals Committee Buratti-Lanzarotti uit het toernooi te verwijderen, waarop het hele Lavazza-team via de achterdeur verdween.

Het meest frustrerende spel van Simon de Wijs zal ongetwijfeld deze 7 (te spelen door west) zijn (zie diagram 2) op het WK.

De meeste leiders krijgen een troefstart. Hierna kun je veilig nog een rondje troefspelen. Als de troeven 2-2 blijken te zitten, kun je in alle rust testen of je klaveren of de ruiten vrij moet troeven. Simon de Wijs was de pechvogel die van de Argentijnse noord een schoppenstart kreeg. Hoe zou u nu spelen?

Door de schoppenstart kan je niet veilig tweemaal troef spelen. Als 9 blijft hangen, gaat die mogelijk een rol spelen en bestaat de kans dat hiermee een ruiten of klaveren overgetroefd kan gaan worden als zowel de ruiten als de klaveren 4/2 zitten. Door een troefstart wordt 9 als het ware geneutraliseerd.

Daarom besloot De Wijs één keer troef te spelen en daarna de klaveren vrij te troeven. Hij sloeg AH, ...pang, getroefd door noord en één down, 17 imp's naar Argentinië, in een wedstrijd die met 8-22 verloren ging.

Slecht gespeeld of pech, dat was de grote vraag. Ik riep de lezers op om het eens na te rekenen en Niels de Bruin, een wiskundedocent op een Utrechtse middelbare school, kwam voor De Wijs tot een troost biedende conclusie. De speelwijze die De Wijs volgde had een slagingskans van circa 86%, het alternatief (twee keer troeftrekken) is goed voor circa 85%! Het verschil is dus zo gering dat je aan tafel maar het beste je neus kan volgen.

De apartste score van dit jaar kwam tot stand in voorronde van de MK viertallen. Weet u (uit uw hoofd) welk resultaat hoort bij de score van 1000? Een van de mogelijkheden is een kwetsbaar contract geredoubleerd twee down te spelen, maar dat was het niet! Het bieden ging op dit spel (zie diagram 3) als volgt:

1) MuiderbergWat de westhand te openen? Voor een 3-opening is deze minder geschikt, maar na het informatiedoublet van oost, durfde west wel naar 5 te springen. Toen zuid dat doubleerde, waagde west zelfs een redoublet! Alle ogen waren gericht op de uitkomst van noord. Die kwam op tafel met een kleine klaveren. De leider speelde B in dummy en troefde A van zuid. Hierna trok de leider de troeven, elimineerde de zwarte kleuren (op H ging een harten weg) en speelde een harten na voor de heer van noord, waarna noord zelfs een overslag moest toestaan, omdat hij in de dubbele renonce na moest spelen.

Het was dus 5, niet kwetsbaar, geredoubleerd, plus één dat de curieus ogende score van 1000 opleverde. Overigens had noord 5 wel één down kunnen spelen door met H uit te komen gevolgd door schoppen of ruiten naspel. Als de leider later een kleine klaveren (of B) uit de dummy speelt, moet zuid niet in de verleiding komen om A te leggen!

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden