TERUGBLIK | Niet alleen Menterwolde hekelt ozb-plan

De gemeenteraad van het Oost-Groningse Menterwolde weigerde eind vorige week de voorjaarsnota te behandelen, nadat de gemeente opnieuw moest bezuinigen van het rijk. Doordat de raad het bijltje erbij neer heeft gegooid, ligt allerlei werk stil, onder meer de wegwerkzaamheden.

,,Het kabinet dwingt ons tot burgerlijke ongehoorzaamheid'', zegt PvdA-fractievoorzitter Engbert Gruben, die de 'staking' initieerde. ,,Wij kregen onlangs te horen dat we nóg drie ton moeten inleveren. In totaal moeten we een miljoen bezuinigen. We kunnen geen geld uitgeven dat we niet hebben. Daarom weigeren we de voorjaarsnota te behandelen, om zo het college de kans te geven alles opnieuw door te rekenen.''

Wethouder Ko Boddema is niet blij met die 'kans', maar hij onderschrijft de zorgen over bezuinigingen, vooral omdat de onroerendezaakbelastingen (ozb) in 2005 niet omhoog kunnen. Gemeenten met hoge ozb-tarieven, zoals Menterwolde, moeten die van het kabinet op termijn verlagen.

,,Minister Zalm gaat op de stoel van de gemeenteraad zitten door te bepalen met hoeveel procent de ozb-tarieven mogen stijgen en door een maximum in te stellen'', zegt Boddema.

,,Hij vergelijkt Wassenaar met Muntendam -waar ik woon. De woningen zijn hier goedkoper dan in West-Nederland, dus moet automatisch de ozb omhoog om voldoende belastinggeld binnen te krijgen. Een kind kan die som maken.''

Menterwolde is niet de enige gemeente die zich druk maakt over het zogeheten OZB-plan van het kabinet, in combinatie met de bezuinigingen. Ook de gemeente Alkmaar klaagde vorige week in een 'brandbrief' aan minister Remkes van binnenlandse zaken. In die brief wordt de gang van zaken 'onbehoorlijk' genoemd en een aantasting van de gemeentelijke beleidsvrijheid.

Over het kabinetsplan zijn nog maar weinig details bekend. Er is nog geen wetsvoorstel ingediend. Volgens een woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten is een groot aantal gemeenten 'ontevreden' over het ozb-plan van het kabinet.

Het college van burgemeester en wethouders van Menterwolde komt in de nazomer met voorstellen voor de begroting, zegt wethouder Boddema. De gemeenteraad behandelt de voorjaarsnota in de herfst dan alsnog, heeft Gruben intussen beloofd.

De VVD-fractievoorzitter van Menterwolde, Mieke Bos-Carabain, had dat liever eerder gedaan. ,,Ik zit tweeënhalf jaar in de raad en elke raadsvergadering wordt er gezeurd en geklaagd over het beleid in Den Haag. 'We zijn het zat', zegt de PvdA dan. Nou, ik ben het gezeur zat. We kunnen er maar beter wat van maken.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden