TERUGBLIK | Falloedja symbool van Arabisch verzet

* Een arts in Jemen noemt zijn pasgeboren dochter Falloedja, een Palestijns vluchtelingenkamp in Libanon noemt een straat naar de Iraakse stad en scholieren in de Jemenitische hoofdstad Sanaa hebben het voetbalteam de naam Falloedja gegeven. In de Arabische wereld is Falloedja een symbool van verzet geworden.

,,Falloedja is een teken dat het niet onmogelijk is om Amerika te verslaan”, zegt de Egyptische schrijver Gamal el-Gitani. Drie weken duurde het beleg afgelopen april. Daarna gaven de Amerikanen het op en droegen ze de stad over aan een Iraakse troepenmacht, die wordt geleid door officieren uit het leger van Saddam en grotendeels bestaat uit dezelfde Moedjahidien tegen wie de Amerikanen hebben gevochten.

,,Ondanks het afschuwelijke nieuws moest ik lachen om de manier waarop een groep arme, hulpeloze Irakezen met primitieve wapens de grootste supermacht ter wereld dwongen tot onderhandelen”, zegt El-Gitani.

,,Het Amerikaanse leger werd belachelijk gemaakt.”

Voordat in april vier Amerikanen in Falloedja werden vermoord, hun verkoolde lijken aan een brug werden opgehangen en de VS hun offensief begonnen, had buiten Irak nauwelijks iemand van Falloedja gehoord. Nu wordt de stad vergeleken met het Beiroet van 1982, belegerd door Israël, met de Egyptische steden langs het Suezkanaal tijdens de Engels-Frans-Israëlische invasie van 1956 en zelfs met de stad Akko, nu in Israël, die in 1799 verzet bood tegen Napoleon.

De gewapende groepen in Falloedja proberen via internet vrijwilligers uit de hele Arabische wereld te werven. Veel succes lijken deze pogingen niet te hebben. Het zijn voornamelijk Irake-|zen die in Falloedja de Amerikanen hebben verslagen.

Arabieren uit andere landen zijn trots op Falloedja, maar reizen niet direct af om zich te melden voor de strijd. Velen hebben in eigen land een strijd te voeren, zo niet met wapens, dan met woorden. Volgens El-Gitani is Falloedja ook een signaal aan de Arabische dictators: Arabieren zijn wel degelijk in staat tot verzet. Of, zoals de Libanese hoogleraar Ibrahim el-Firjani zegt, in Falloedja hebben zich de echte Arabieren getoond, ,,niet de Arabieren die in de rij staan om zich over te geven”.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden