Terugblik / De kwestie-Mabel Wisse Smit

Mabel Wisse Smit (35) werd eind juni feestelijk voorgesteld als de verloofde van prins Johan Friso. Drie maanden later lijkt weinig heel van de jonge vrouw die in een smetteloze witte jurk op het toneel verscheen. Een reconstructie van haar val en terugkomst.

Nieuwsfeiten over de 'hele lieve' en 'hele begaafde schoondochter', zoals koningin Beatrix haar omschreef, houden nu nog geen 24 uur stand. De affaire-Mabel begon afgelopen donderdagavond in een uitzending van Peter R. de Vries met uitgestrekte Zuid-Amerikaanse landschappen. Een pafferige Chileen kijkt de camera in en zegt geheimzinnig: ,,Ken je me nog, Mabel? Ik jou wel.''

De ex-lijfwacht van Bruinsma verzekert dat 'die meid sliep met de Lange'. Dit wordt beaamd door een tweede criminele bron: boekhouder van het hasj-imperium Ed S.

Mabel neemt de uitzending hoog op en reageert per fax. Ze schrijft zes keer te hebben geslapen op de boot van de crimineel.

Haar verklaring haalt alle dagbladen. Mabels fax wijkt af van haar eerdere woorden. Bij haar verloving zei premier Balkenende dat Mabel Bruinsma kende van zeilwedstrijden. Maar, zo verzekerde de premier, ze onderhield geen zakelijke of een intieme relatie met de topcrimineel.

Speelt Mabel Wisse Smit open kaart? Had Mabel rond 1989 kunnen weten wie Klaas Bruinsma was? Het aanzwellende nieuws krijgt een forse politieke lading als de Volkskrant die zaterdag opent met de premier. Ook Balkenende is het schipperen van Mabel niet ontgaan. Er wordt gesproken van een nieuw AIVD-onderzoek.

Ook de curieuze rol van de RVD valt op. De spreekbuis van de koningin zegt dat de nieuwste verklaring van Mabel voor haar eigen rekening is. Dat is gek, want de RVD maakt nooit zo'n voorbehoud.

Premier Balkenende lijkt eveneens afstand te nemen. Hij dekt zich formeel in door te wijzen op 'de ministeriële verantwoordelijkheid die pas gaat spelen als er een Toestemmingswet wordt ingediend bij het parlement'. En dat was nu niet het geval.

Trouw bericht dat de rol van Charlie da Silva in het Bruinsma-imperium klein was. Bron is criminoloog Petrus van Duyne. Hij deed sinds 1986 onderzoek naar de Al Capone van Nederland. Van Duyne baseert zich op observatierapporten van de politie uit die tijd.

Ook Het Parool twijfelt openlijk aan de bron van Peter R. de Vries. De schipper van de boot van Bruinsma zegt zich Mabel niet te kunnen herinneren, terwijl hij in die tijd veel met Bruinsma omging.

Mabel krijgt in het weekeinde steun uit onverwachte hoek. Dé lijfwacht van Bruinsma, Geurt Roos, spreekt en wel met Radio 1. Het is een openlijke aanval op de bron van De Vries. Roos noemt Charlie da Silva 'een drol en een fantast'. En ook topcrimineel Etiënne U. laat van zich horen. Via zijn advocaat zegt hij vastberaden dat er 'geen sprake is geweest van een 'liefdesrelatie' tussen Bruinsma en Mabel. Het is 2-1 voor Mabel.

Even wankelt Mabel weer als Paul Witteman zondag het discussieprogramma 'Buitenhof' presenteert. Aan tafel zit criminoloog Fijnaut. üls er onderzoek moet komen, dan moet dat gedaan worden door een extern bureau, zegt hij. In de studio is ook minister Remkes. Hij zegt dat De Vries andere feiten boven water heeft gekregen dan zijn inlichtingendienst AIVD.

Afgelopen maandag begint pas het echte tegenoffensief. Ditmaal van Mabels zeilvrienden. In de Volkskrant zegt schipper Visser dat Mabel geen relatie had met Bruinsma. Ze wordt verward met 'een andere dame', zegt hij. Opmerkelijk is dat Visser twee dagen eerder tegen Het Parool zei zich Mabel Wisse Smit niet te kunnen herinneren. Die ommezwaai legt hij niet uit. Die avond spreekt een andere zeilvriend van Mabel. Deze Arne Klunder, bemanningslid van Visser, zegt bij 'Barend en Van Dorp' dat niet Bruinsma maar hij een relatie had met Mabel. Een dag later staat de ware vriendin van Bruinsma op. Ottolien Lels, vriendin van Mabel, stuurt een brief naar de Volkskrant en bevestigt de lezing van de andere zeilers. Letterlijk schrijft ze: ,,In de periode voorafgaande aan de dood van Klaas Bruinsma was ik de 'andere dame' over wie Visser spreekt.''

Lels, die werkt voor een adviesbureau, is niet bereikbaar voor commentaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden