TERUGBLIK | Ceremonie voor as van geaborteerde foetussen

Een rooms-katholieke parochie in de staat Colorado heeft in Amerika voor beroering gezorgd door in een openbare plechtigheid as van geaborteerde foetussen te verspreiden op haar kerkhof. Bij haar speciale gedenkmuur voor alle 'ongeborenen'. Ondanks protest van de abortuskliniek, die beweerde dat de kerk de as buiten zijn medeweten had verkregen en terugeiste.

Terwijl de kerkklokken luidden, trok afgelopen zondag een processie van de Heilig Hart van Maria-parochie in Boulder naar het kerkhof. Twee mannen in zwart voerden een purperen kistje mee, met daarop babyschoentjes, en zetten het neer voor een wit Jezus-beeld. De enkele honderden aanwezigen, waarvan velen in tranen, baden voor de ongeboren kinderen, hun ouders en abortusartsen.

Onder het oog van veel journalisten en fotografen, haalde de mannen de as uit de doos uit in een gat in de grond. Ook as van miskramen, die de parochie van een lokaal ziekenhuis had gekregen, werden verspreid. Na een moment stilte, zong de menigte 'Amazing Grace'.

De kerk hield al jaren zulke plechtigheden, maar lichtte dit jaar voor het eerst de media in. ,,Rouw hoort publiek te zijn'', zei medewerkster Susan Lavelle. Met de muur en de ceremonie wil haar kerk vrouwen en mannen die ooit tot een abortus hebben besloten laten weten dat ,,er een plaats is waar u genezing kunt vinden.'' Ze noemde het 'toeval' dat ceremonie viel in het weekend dat Amerika de 32ste verjaardag herdenkt van het besluit van het Hooggerechtshof abortus te legaliseren.

De kliniek, waar de foetussen vandaan komen, reageerde woest. Die had een contract met een crematorium, waarin uitdrukkelijk stond dat die het as op eigen grond moet uitstrooien. Maar een medewerker speelde het door aan de kerk. Hoofdarts, Warren Hern, eiste die terug. De kerk gaf een doosje terug, maar hield een partij achter, zodat de plechtigheid door kon gaan.

Warren Hern is een uitgesproken voorstander van abortus. Zijn kliniek heeft overal kogelvrij glas, sinds er in 1988 op geschoten werd. Hij voert met name late abortussen uit voor ,,foetale afwijkingen''.

Volgens Hern zijn veel oud-patiënten 'woedend' op het crematorium en de kerk ,,omdat ze een publiek spektakel gemaakt hebben van dit macaber doodsritueel.'' Op zondag demonstreerden een groepje betogers voor de kerkpoort, met borden als 'Exploiteer niet het verdriet van moeders' en 'Respecteer onze privacy'.

De kerk zit voorlopig zonder as. Maar een parochiaan sprak in de krant The Denver Post de hoop uit dat zij van buiten Colorado as van geaborteerde foetussen kon halen voor komende plechtigheden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden