Terugbetalen hoeft niet altijd

* Niet alle studenten hebben liever een bijbaan dan dat ze geld lenen. Het vooruitzicht om na je opleiding de eerstverdiende centjes te moeten gebruiken om een schuld af te betalen, schrikt de meesten af, maar een kleine groep heeft andere ervaringen. Eén oud-student leende meer dan 45000 euro en heeft daar niets van terugbetaald.

redactie onderwijs

Studenten hoeven pas af te lossen aan de Informatie Beheer Groep twee jaar na afloop van de studie of na beëindiging van de studiebeurs. De schuld wordt zelfs in zijn geheel kwijtgescholden als je het bedrag niet binnen vijftien jaar kunt opbrengen. Dit jaar gebeurde dat voor het eerst, bij 6300 oud-studenten.

De IB-Groep heeft alles bij elkaar 30 miljoen euro kwijtgescholden. De grootste 'verliespost' van 45000 euro is nog niet eens het maximale wat een student kan lenen. Om redenen van privacy wordt niet verteld waarom hij/zij niet in staat is geweest iets terug te betalen. Mogelijk gaat het om iemand die inmiddels arbeidsongeschikt is, of bijstandsmoeder.

,,Al met al viel het ons niet tegen'', meldt een woordvoerster van de IB-Groep. ,,We hadden zelfs vijftig personen meer verwacht.''

,,Het zijn er dit jaar relatief veel, omdat het niet alleen studenten zijn uit 1981, maar ook nog van de jaren ervoor. We verwachten volgend jaar circa 3200 oud-studenten.''

Op dit moment hebben 300000 (ex-)studenten een studieschuld. Van hen is bijna 85 procent bezig met aflossen. Het totaalbedrag aan openstaande schuld bedraagt circa 1,5 miljard euro.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden