Terug van de maan dankzij je eigen uitwerpselen

null Beeld epa
Beeld epa

Astronauten die vliegen met raketbrandstof van hun eigen poep. Het klinkt als een puberaal science-fiction scenario, maar binnenkort is het een reële mogelijkheid. Op verzoek van de NASA hebben onderzoekers van de Universiteit van Florida uitgevogeld hoe ze menselijk afval (lees: ontlasting) kunnen omzetten in raketbrandstof. En dat is ook voor aardbewoners goed nieuws.

Amber Dujardin

Op dit moment wordt de kosmonautische ontlasting tijdens ruimtemissies opgeslagen in containers en teruggestuurd naar de aarde om verbrand te worden. Dat moet efficiënter kunnen, dacht de NASA, die al jaren plannen maakt om een bemande basis op de maan te bouwen. Tijdens langdurige missies op de maan is het niet praktisch om iedere keer containers met afval naar de aarde te sturen, en het afval dumpen op de maan is ook geen optie. Daarom stapte de NASA naar de Universiteit van Florida met het verzoek om een efficiënte oplossing te bedenken.

Wetenschappers Pratap Pullammanappallil en Abhishek Doble namen de uitdaging aan. NASA voorzag de onderzoekers van chemisch geproduceerd afval dat allerlei verschillende materialen bevatte, waaronder etensresten en oude kleren. De onderzoekers gingen vervolgens aan de slag in het laboratorium om te kijken hoeveel methaan er geproduceerd kon worden uit het niet opgegeten voedsel, de verpakkingen en het menselijk afval. "Als we genoeg brandstof konden maken om raketten te lanceren, voorkom je dat er steeds een lading brandstof mee terug naar de aarde moet. Dat is gelukt: uit het afval kon genoeg methaan worden gemaakt voor de terugreis van de maan naar de aarde", aldus Pullammanappallil.

De resultaten van het onderzoek werden onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Advances in Space Research. De experimenten leidden tot een apparaat dat de ziekteverwekkers in het afval doodt en biogas van methaan en koolstofdioxide produceert. Per bemanningslid kan zo maar liefst 290 liter methaan per dag geproduceerd worden, waarbij het productieproces ongeveer een week duurt.

Bovendien kan het apparaat ook op aarde van pas komen. "Bijvoorbeeld op een campus of in de stad, om afval om te zetten in brandstof", aldus Pullammanappallil. Op aarde kan het biogas gebruikt worden om huizen te verwarmen, electriciteit te genereren of - net als in de ruimte - voor transport.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden